Krijgt huidige coalitie het vertrouwen?

DE LAATSTE STAND VAN ZAKEN HEMIKSEM

Na zes jaar samenwerking lijken CD&V-Groen en sp.a zich te mogen opmaken voor een verderzetting van hun beleid. Al is het, na de heisa bij sp.a van de voorbije maanden, maar de vraag of de coalitiepartners samen voldoende stemmen halen om zelfs maar een meerderheid te kúnnen vormen.

Het zijn hectische maanden geweest voor sp.a en haar lijsttrekker Kristien Vingerhoets. Eerst zagen ze raadslid Ria Maes vertrekken, daarna keerde ook boegbeeld en ereburgemeester Eddy De Herdt de partij de rug toe. Zijn vertrek was voor de socialisten een mes in de rug en kan hen flink wat stemmen kosten.


"Met alle commotie denk ik dat we al blij mogen zijn als we ons zetelaantal kunnen behouden of het verlies tot één zetel weten te beperken", is Vingerhoets realistisch. "Maar we hebben de voorbije jaren zeer goed samengewerkt met CD&V en Groen en hopen dat de kiezer daar rekening mee houdt."


Ook burgemeester Luc Bouckaert heeft het nodige vertrouwen: "We hebben alles uitgevoerd wat we voor de verkiezingen hadden beloofd. Bovendien is onze kartelpartner Groen zodanig gegroeid dat ze nu vier kandidaten kan leveren, waar dat in 2012 nog slechts één kandidaat was."


Bouckaert spreekt zich nog niet uit over een voorkeurscenario na zondag. "De opties liggen open", zegt hij. "Maar het is een feit dat we al twaalf jaar goed met sp.a samenwerken en dat, als de kiezer het mogelijk maakt, niets een verdere samenwerking in de weg hoeft te staan. Maar we sluiten geen enkele samenstelling uit, buiten met Vlaams Belang."


Bij N-VA, op dit moment de grootste oppositiepartij, hoopt men ook haar zegje te kunnen doen in de gesprekken. De N-VA'ers bleven de afgelopen jaren eerder mild in hun kritiek op de bestuursploeg en een samenwerking met CD&V-Groen of sp.a is voor hen niet uitgesloten. "Buiten Vlaams Belang en PVDA willen we met alle partijen rond de tafel zitten", zegt lijsttrekker Helke Verdick. "Deze legislatuur werd vooral ingezet op besparen, wat een goede zaak is. Maar wij kunnen bijdragen tot het 'futureproof' maken van Hemiksem en willen garant staan dat er ook blijvend geïnvesteerd kan worden, zonder dat de belastingen moeten worden verhoogd." (BCOR)