DE PARTIJEN DOORGELICHT

HEMIKSEM

sp.a

Sp.a is de op een na grootste partij, maar zag de voorbije maanden met raadslid Ria Maes en - vooral - ereburgemeester Eddy De Herdt twee sterkhouders opstappen. Als de partij net als in 2012 opnieuw zes zetels weet te behalen, mag ze meer dan tevreden zijn.

N-VA

N-VA kan in tegenstelling tot in 2012 uitpakken met een volledige kieslijst. De partij hoopt dus opnieuw een stap vooruit te zetten en voor het eerst tot in de meerderheid te geraken. Met Helke Verdick doen ze zelfs een gooi naar de burgemeesterssjerp. Maar de coalitie van sp.a en CD&V breken, lijkt op papier een moeilijke opgave.

CD&V-Groen

Lijsttrekker Luc Bouckaert bewees zich de voorbije zes jaar als burgemeester en lijkt in pole-position te liggen om daar nog een legislatuur aan vast te knopen.

Vlaams Belang

Vlaams Belang was deze legislatuur als op een na grootste oppositiepartij opvallend stil in de gemeenteraad en is er niet in geslaagd een volledige lijst samen te stellen.

Open Vld

Open Vld zag met het opstappen van raadslid Cliff Mostien een kopstuk verdwijnen. De partij moet in staat worden geacht om minstens één, mogelijk zelfs twee zetels te behalen.

PVDA

PVDA komt in Hemiksem al voor de tweede keer op en staat voor de moeilijke taak om deze keer wél een zetel te behalen.

Hemiksem Vooruit

Hemiksem Vooruit is de grote onbekende factor. De partij heeft met Cliff Mostien een van de meest prominente oppositieraadsleden als lijsttrekker en met ereburgemeester Eddy De Herdt een stemmenkanon als lijstduwer.