"Zorgeloos op reis was onvergetelijk"

VZW VILLA MAX WIL OUDERS MET ZIEKE KINDEREN WEEK VAKANTIE SCHENKEN

Dochter Femke, mama Marleen Arnouts en echtgenoot Redgy Vandecasteele.
Foto Benoit De Freine Dochter Femke, mama Marleen Arnouts en echtgenoot Redgy Vandecasteele.
Veel ouders met zieke kinderen kunnen niet zomaar op vakantie gaan. Redgy Vandecasteele en Marleen Arnouts, zelf mama van een dochter met een ongeneeslijke ziekte, hebben daarom vzw Villa Max opgericht. Met de vzw willen ze gezinnen met zieke kinderen een week vakantie schenken. "Het is fantastisch om samen op reis te kunnen gaan en de medische beslommeringen te vergeten."

Redgy en Marleen weten als geen ander hoe het is om te moeten leven met een ongeneeslijk ziek kind. Marleens dertienjarige dochter Femke lijdt aan een zeldzame aangeboren stofwisselingsziekte, waardoor zich hoge hoeveelheden ammoniak opstapelen in haar lichaam. Dat kan leiden tot een hersenvergiftiging en in het slechtste geval een coma."Gelukkig kunnen we alles onder controle houden met een dieet en de nodige medicatie. Maar met een gerust hart samen op vakantie gaan is niet mogelijk. Als Femke een aanval krijgt, moet ze op enkele uren tijd behandeld worden door dokters die met haar ziekte vertrouwd zijn. Dingen die voor andere kinderen evident zijn, zijn dat voor Femke dus niet."


Vorig jaar werd het onmogelijke toch mogelijk. Dankzij Villa Pardoes, een Nederlands initiatief dat kinderen met een levensbedreigende ziekte een vakantie aanbiedt, kon het gezin alle kopzorgen van zich afschuiven. Ze brachten een week door in het villapark van Villa Pardoes, met acht andere gezinnen met een ziek kind.

Weg van de dokters

"Eindelijk waren we even weg van het ziekenhuis en van de dokters. We hoefden ons nergens zorgen over te maken. Het gezelschap van de andere gezinnen was ook een troef. Al te vaak is het moeilijk om over Femkes ziekte te praten met andere mensen. Maar daar, met ouders die in dezelfde situatie zitten, konden we er perfect normaal over doen."


"Het was de eerste keer dat ik op reis kon zonder dat er medische hulp was", vertelt Femke. "Ik heb er leuke mensen ontmoet. Ik voelde me er heel zelfzeker en heb uit de reis veel kracht geput. Ik ben er zelfs in een achtbaan geweest. Dat zou ik voordien nooit gedurfd hebben."


Het is die ervaring die Redgy en Marleen willen doorgeven aan andere gezinnen. "We vonden het gek dat er niet zoiets als Villa Pardoes in België bestaat", zegt Redgy. "Daarom kwamen we op het idee om er zelf mee te starten en hebben we de vzw Villa Max opgericht. Daarmee willen we gezinnen met zieke kinderen gratis een vakantie aanbieden in België. Zodat ook zij één weekje de medische beslommeringen achter zich kunnen laten. In 2017 zouden we de eerste gezinnen al op reis willen sturen. Op langere termijn dromen we van een vakantiehuis waar er voortdurend gezinnen kunnen verblijven."

Geld inzamelen

Om de plannen te verwezenlijken, is een flink budget nodig. "Het kost gemiddeld 2.000 euro voor een weekje vakantie per gezin", weet Marleen. "We weten dat we van nul beginnen, maar we laten ons niet ontmoedigen. De voorbije maanden hebben we al meer dan 5.000 euro kunnen inzamelen via kleine projecten als een kaas- en wijnavond en fundraisingavonden. De komende weken zullen we ook regelmatig te zien zijn op de kerstmarkten in de streek. Het zou mooi zijn als we daar nog meer mensen vinden die zich achter ons project willen scharen. Later, als onze vzw aan bekendheid heeft gewonnen, willen we naar de bedrijven stappen. Nu is het te vroeg en zouden we sowieso op een 'njet' stuiten. Je kan maar één keer een entree maken. Dan wil ik het meteen goed doen."


Meer info is te vinden op de website www.vzwvillamax.be.