"Voor ons klimaat is het 10 ná 12"

WALTER CALLEBAUT (64) ORGANISEERT ZWERFVUILACTIE OP 'WORLD CLEANUP DAY'

Walter Callebaut heeft in 2,5 jaar al zo'n 4 ton afval verzameld.
Foto Benoit De Freine Walter Callebaut heeft in 2,5 jaar al zo'n 4 ton afval verzameld.
Walter Callebaut (64) gaat al 2,5 jaar de strijd aan tegen zwerfvuil in Hemiksem. Zaterdag steekt hij, naar aanleiding van de World Cleanup Day, nog een tandje bij en roept hij iedereen op mee de handen uit de mouwen te komen steken.

Zoals andere mensen in hun vrije tijd fietsen of een boek lezen, zo trekt Walter Callebaut erop uit om zwerfvuil op te ruimen. Drie à vier keer per week trekt hij de straat op met een prikker en een karretje waarin hij alle zwerfvuil verzamelt. Op 2,5 jaar tijd heeft hij op die manier al vier ton vuil opgekuist. "Ik zat op een bepaald moment in een zwart gat", vertelt Walter.


"Ik liep de muren op van verveling. Een oude klasgenoot heeft me dan voorgesteld om mee op prikjacht te gaan. Sindsdien is het een soort passie geworden. In de eerste weken beperkte ik me tot mijn eigen buurt. Nu bestrijk ik heel Hemiksem. Ik ben soms vier uur bezig om zwerfvuil op te kuisen. Niet ononderbroken natuurlijk. Soms las ik een pauze in. Maar ik doe het graag. Ik kom onder de mensen en heb het gevoel dat ik iets zinvols doe. En mijn vrouw, die is blij dat ik eens de deur uit ben." (lacht)

Veldslag

Ondanks alle inspanningen van de gemeente blijft de strijd tegen zwerfvuil in Hemiksem erg lastig. Je wint weleens een veldslag, maar nooit de hele oorlog. "Het gebeurt regelmatig dat ik na een paar uur prikken bij mijn terugkomst moet vaststellen dat alles weer opnieuw vol ligt", zucht Walter. "Daar had ik het in het begin wel heel lastig mee, maar nu kan ik me daar wel over zetten. Vooral in de Bouwerijstraat, de Schelleakker en de Assestraat is zwerfvuil een groot probleem. Ik was ooit vuil aan het opruimen in de Assestraat, toen iemand een zak van de McDonald's uit zijn raam gooide, los tegen mij. Ik hing vol met Cola en ketchup. Ik heb meteen een foto gemaakt van zijn nummerplaat. Het is schandalig wat mensen allemaal op straat gooien. Veel verpakkingen en blikjes natuurlijk, maar ook drugszakjes en drugsspuiten."


Zaterdag, met World Cleanup Day, trekken miljoenen vrijwilligers erop uit om onze planeet proper te maken. In onze regio schieten onder meer de gemeenten Boom en Niel in actie om hun straten zwerfvuilvrij te maken. Walter coördineert de zwerfvuilactie in Hemiksem en hoopt daarvoor zoveel mogelijk helpende handen te vinden. "Het is nodig, want voor ons klimaat is het tien na twaalf. De gemeente heeft me heel wat materiaal ter beschikking gesteld en zelf voorzie ik nog in hapjes en drankjes voor achteraf. We spreken af om 14 uur aan de Sint-Niklaaskerk op de Gemeenteplaats. Iedereen is welkom om mee de handen uit de mouwen te komen steken."


Meer info is te vinden op de website www.worldcleanupdaybelgium.be.