Straffen met uitstel voor koppel dat kinderen sloeg

Gerechtsgebouw van MechelenRechtbank van Mechelen
David Legreve Gerechtsgebouw van MechelenRechtbank van Mechelen
Een 45-jarige man en zijn vrouw (40) zijn beiden schuldig bevonden aan de mishandeling van hun kinderen. Het koppel kreeg twee jaar cel met uitstel en moeten een begeleiding volgen. Er werd ook een contactverbod opgelegd. Ze mogen hun kinderen enkel zien indien de jeugdrechter de toestemming geeft.

De mishandeling kwam aan het licht nadat de dertienjarige dochter van het koppel naar de politie was gestapt. Dit samen met de mama van een vriendinnetje dat ze in vertrouwen had genomen. De politie nam audiovisuele verhoren af. Ook van de negen andere kinderen in het gezin. “Ze vertelden allen dat ze hun ouders graag zagen maar het inmiddels ook gewoon waren geworden dat ze af en toe geslagen werden”, klonk het in de vordering van het parket destijds. De kinderen verklaarden dat ze geslagen werden met metalen buizen of met een houten bezemsteel. Soms werden ze ook buiten gezet bij vriestemperaturen en overgoten met ijskoud water.

Contactverbod

Volgens de raadsman van de vrouw had zij inmiddels spijt. De mishandeling werd niet betwist. “De oorzaak ligt bij de strenge opvoeding die mijn cliënt zelf heeft gekregen”, zei meester Pieter De Wit, die de 45-jarige vader verdedigde op zitting vorige maand. De raadsmannen stelden begeleiding voor. Iets waar de rechtbank op inging. Die veroordeelde de ouders tot een celstraf van twee jaar met uitstel gekoppeld aan voorwaarden. Een daarvan is het volgen van een begeleiding om hun opvoedkundige vaardigheden aan te scherpen. De twee kregen tot slot ook nog een contactverbod opgelegd. Zo mogen ze hun kinderen, die allen geplaatst zijn, enkel zien indien de jeugdrechter hen de toestemming geeft.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.