Kasteeldomein binnenkort van gemeente en Kempens Landschap

Kasteel Ter Laken.
Foto David Legreve Kasteel Ter Laken.
Het gemeentebestuur en Kempens Landschap zullen volgend jaar overgaan tot de aankoop van het kasteeldomein Hof Ter Laken in Booischot. De twee partners willen in de toekomst het parkt openstellen voor publiek en de gebouwen een nieuwe invulling geven.

Het gemeentebestuur en Kempens Landschap dromen al langer van Hof Ter Laken, sinds 2003 om precies te zijn.


Twee mislukte pogingen tot een aankoop later hebben Kempens Landschap en de gemeente nu toch beet. "In oktober kwamen we tot een principieel akkoord met de familie de Gruben, eigenaars van het domein", zegt Phillippe De Backer, directeur van het Kempens landschap. "In het voorjaar van 2018 willen we de formele akte ondertekenen en overgaan tot de aankoop van het domein, exclusief de boswachterswoning. Het is onze betrachting om deze verborgen parel uit te werken tot een parel waar heel Heist en omgeving kan van genieten."

Derde partner?

De gemeente en Kempens Landschap willen het domein omvormen tot een publieke ontmoetingsplaats met wandelpaden, een speelbos en waterpartijen. Voor de invulling van de gebouwen wil men in zee gaan met een derde partij. "Horeca, wellness, wonen, openbare functies enz. Het zijn allemaal mogelijkheden, maar er is nog geen keuze gemaakt", benadrukt burgemeester Luc Vleugels (CD&V). "Naast de exploitatie wordt die derde partij ook betrokken bij de restauratie van de gebouwen. We voelen aan dat er heel wat interesse zal zijn." Uit respect voor de familie wil men het nog niet over een aankoopbedrag hebben tot de finale handtekeningen zijn gezet. Wel is zeker dat het gemeentebestuur 30 procent van het aankoopbedrag zal ophoesten, de overige 70 procent is voor de rekening van Kempens Landschap.


"We voorzien een jaarlijks budget van 50.000 euro voor het parkbeheer en schakelde al een architectenkantoor in om een ruwe inschatting te maken van de restauratie van het kasteel en de remise", klinkt het. (AVH)