Gemeente betaalt zich blauw aan Chirogrond

RECHTER OORDEELT DAT PERCEEL 910.000 IN PLAATS VAN 360.000 EURO WAARD IS

De bouwwerf van Chiro Heist-Station aan de Biekorfstraat.
Foto Legreve De bouwwerf van Chiro Heist-Station aan de Biekorfstraat.
De grond waar de nieuwbouw van Chiro Heist-Station op moet komen, gaat wel erg duur uitvallen voor het gemeentebestuur. De vrederechter besliste dat de grond 910.000 euro waard is, maar liefst 550.000 euro meer dan de geschatte 360.000 euro. Het bestuur gaat in beroep.

Chiro Heist-Station begon enkele weken geleden met de bouw van zijn nieuw lokaal langs de Biekorfstraat, aangezien ze op hun huidige locatie binnenkort moeten wijken voor de nieuwbouw van de Heilig Hartscholen. Om te kunnen bouwen moest de gemeente grond onteigenen. 360.000 euro stond al klaar, maar het vredegerecht besliste eind mei om de grond een waarde van 910.000 euro toe te kennen.


"Na de afgesprongen onderhandelingen met de eigenaar van de grond, hebben we de onteigeningsprocedure opgestart en een schatting van de grond laten maken door een inspecteur der registratie. In 2012 hebben we de nodige kredieten vastgelegd, zoals die door de inspecteur werden geschat, en op de rekening van de Deposito- en Consignatiekas overgeschreven. Waardoor de grond in ons bezit kwam", weet schepen van Ruimtelijke Ordening Wim Van den Bruel (CD&V).

Groot verschil

De gemeente ontving vorige zomer de stedenbouwkundige vergunning voor de bouw van de Chirolokalen. Maar de eigenaar van de gronden liet het er niet bij. Hij huurde op zijn beurt een schatter in, en die kwam uit op een veel groter bedrag. "Waar de onteigening vastgesteld werd op basis van een schattingsverslag van de ontvanger van de registratie op een grondwaarde van 16 euro per vierkante meter, hanteerde de aangestelde expert een grondwaarde van 42 euro per vierkante meter."


Het gemeentebestuur stelde een eigen expert aan omdat het verschil zo groot was. Uiteindelijk besliste het vredegerecht van Heist-op-den-Berg dat de gemeente 38 euro per vierkante meter zal moeten betalen. 550.000 meer dan de gemeente had verwacht. Het vonnis verscheen vorige week op de gemeenteraad.

Beroep

"Wij hebben hier destijds voor gewaarschuwd. De gemeente moet nu in tijden van crisis een half miljoen euro meer betalen, en ik vind dat men er hier nogal licht overgaat", sprak oppositieraadslid Tim Teurfs (N-VA), die uit de mond van burgemeester Luc Vleugels (CD&V) wou horen dat er fouten zijn gemaakt. "Wij hebben ons gebaseerd op de schatting van een onafhankelijke instantie. Hij zal toch wel veel beter weten dan wij hoeveel de grond waard is", aldus Vleugels.


Ondertussen heeft de gemeente stappen gezet tegen de beslissing van het vredegerecht, en dit via een procedure bij de Rechtbank van Eerste Aanleg in Mechelen. De bouw van de lokalen zou niet in gevaar zijn.