"Dit spel is big business"

LENNY EN SANDER STRIJDEN VOOR WERELDTITEL IN ONLINE VIDEOGAME

Brent De Laet, Robbe Dobbeleers, Aaron Serneels, Lenny Uytterhoeven en Sander Schuermans vertrokken gisteren naar het WK League of Legends in Indonesië.
Marc Baert Brent De Laet, Robbe Dobbeleers, Aaron Serneels, Lenny Uytterhoeven en Sander Schuermans vertrokken gisteren naar het WK League of Legends in Indonesië.
Lenny Uytterhoeven (22) uit Hallaar en Sander Schuermans (22) uit Nijlen vertegenwoordigen in Indonesië ons land tijdens het jaarlijks Wereldkampioenschap League of Legends, een populair online videogame. Morgen spelen ze hun eerste wedstrijd, de halve finale is hun doel.

In League of Legends nemen twee teams van vijf personen het tegen elkaar op. Bedoeling is dat je met behulp van wapens de basis van het andere team, in het spel Nexus genaamd, vernietigd. Iets waar Lenny en Sander de laatste jaren hun strepen in hebben verdiend. Gisterennamiddag werden ze in Zaventem verwacht om samen met Aaron Serneels (21) uit Westmeerbeek en de Antwerpenaren Robbe Dobbeleers (19) en Brent De Laet (18) het vliegtuig richting het wereldkampioenschap te nemen.

rv

Online schaken

"Het doel in League of Legends klinkt simpel, maar er zit heel veel strategie achter. Je kan het vergelijken met een online variant van schaken. Je moet op de juiste moment op de juiste plaats zijn. Een match duurt gemiddeld een halfuur", weet Lenny. "Dit wordt mijn tweede deelname aan een WK, net als Sander. In totaal doen er 37 landen mee en met België spelen we onder de naam Gamegear, onze sponsor. De Europese teams zijn elkaar waard, maar het wordt vooral oppassen voor Zuid-Korea en China. Op donderdag weten we tegen wie we het moeten opnemen. Zondag is de nieuwe wereldkampioen bekend."


Vijf jaar geleden begonnen Sander en Lenny League of Legends te spelen. Beiden speelden ze een tijdje competitief in de Benelux, maar nu kiezen ze in de eerste plaats voor hun werk en studies. "Ik werk nu bij Sanoma Mechelen en heb niet meer de ambitie om met het gamen hogerop te geraken", vertelt Sander. "Toen ik niet werkte, speelde ik meer dan tien uur per dag, nu meestal 3 tot 4 uur. Over de jaren heen verdiende ik zo'n 4.000 euro met het spelen van het game."

Vermoeiend

Dat er met het spel geld te verdienen valt, kan Lenny als geen ander bevestigen. "Vorige zomer sloot ik me aan bij de Copenhagen Wolves, één van de beste teams in Europa. Een maand lang woonde ik samen met mijn trainer en teamgenoten in een appartement in Berlijn. Alles werd betaald door sponsors: van het appartement en de vliegtuigtickets tot mijn eten. Van de spelontwikkelaars ontving ik een wekelijkse loon van 1.200 euro. Dit spel is big business hoor. Ik ken spelers die een maandloon van 10.000 euro verdienen. De prijzenpot van het WK bedraagt zo'n 20.000 dollar."


"Je moet weten dat ik in Berlijn van 10 uur 's morgens tot 2 uur 's nachts met het spel bezig was, best vermoeiend", zegt Lenny. "Ik studeer nu voor leerkracht informatica en Engels. Het aantal uren dat ik het spel speel, is drastisch verminderd: van 15 per dag naar 10 uren per week. Soms mis ik mijn tijd als fulltime gamer wel, maar mijn studies en vriendin gaan voor. Bovendien kan ik nu nog altijd de eer van mijn land hoog houden. Drie jaar geleden eindigde we met België op een vijfde plaats en dit jaar gaan we voor een halve finale", klinkt het ambitieus.