Krachtig 2017 wint Gouden Medaille van de Lage Landen

Daniel Medarts op het domein Kitsberg. Zijn wijn won een gouden medaille op de 'Wijnkeuring van de Lage Landen'.
Foto Van Galen Daniel Medarts op het domein Kitsberg. Zijn wijn won een gouden medaille op de 'Wijnkeuring van de Lage Landen'.
Het wijndomein Kitsberg is in de prijzen gevallen op de Wijnkeuring van de Lage Landen. Hun chardonnay 'Krachtig' won een gouden medaille en komt daarmee op de kaart in maar liefst elf sterrenrestaurants.

Daniel en Evy Medarts van het wijndomein Kitsberg uit Klein-Gelmen, pal in het hart van het glooiende Haspengouw, zijn één van de in totaal 128 Belgische wijnmakers. Zij hebben met hun chardonnay 'Krachtig' uit 2017 de gouden medaille behaald. Dat gebeurde op de 'Wijnkeuring van de Lage Landen' in het Nederlandse Amerongen. Van de 188 inzendingen, waaronder 101 witte wijnen werd chardonnay 'Krachtig' met een score van 90,8, de hoogste score ooit, verkozen tot de beste witte wijn.

Eén familie

Volgens wijnbouwer Medarts wordt 2018 dankzij de uitstekende zomer een topjaar voor de Limburgse wijn. "De ondergrond van ons domein bestaat uit klei, mergel en keien. Na studies bleek deze dan ook zeer geschikt voor het aanplanten van chardonnay- en pinot-druifsoorten. Bijzonder aan wijndomein Kitsberg is dat het volledige proces, van het wijn te maken over het oogsten en snoeien tot het bottelen en verkopen, door één familie gebeurt. De winnende wijn wordt in een oplage van 5.000 flessen gebotteld en is nu al besteld door maar liefst elf sterrenrestaurants", weet Daniel nog te vertellen. (DSS)