VIDEO: Unieke beelden van bronst in de Ardennen

Hasselaar en documentairemaker Frederik Thoelen kon tot op 20 meter van edelhert geraken

Een screenshot uit het uniek filmpje.
Frederik Thoelen Een screenshot uit het uniek filmpje.
Frederik Thoelen, de Hasseltse documentairemaker heeft unieke beelden geschoten van bronstige edelherten in de Ardennen. "Al jaren zocht ik naar een plek diep in het bos om ze te filmen en geraakte op 20 meter afstand", vertelt hij. 

Jaarlijks loopt de bronst van edelherten in de Ardennen van ongeveer half september tot half oktober. Het gaat om de meest spectaculaire natuurfenomenen die we in ons land kunnen tegenkomen. 

Een screenshot uit het uniek filmpje.
Frederik Thoelen Een screenshot uit het uniek filmpje.

Camouflage

"Er zijn een aantal bekende plekken in de Ardennen om ze te zien, maar die plekken zijn niet altijd ideaal om te filmen", weet Thoelen. "Vorige week hoorde ik plots geburl diep in het bos, ik ben dan op het geluid afgegaan, volledig in camouflage-tenue gestoken. Dat geluid maken de edelherten om de vrouwtjes te lokken en vooral andere mannetje weg te jagen."

Frederik Thoelen, bijna onherkenbaar in zijn camouflagepak.
Thoelen Frederik Thoelen, bijna onherkenbaar in zijn camouflagepak.

Op 20 meter

Toen ik dichterbij kwam, zag ik door de bomen een klein open plekje, ideaal voor de herten. Elke keer het mannetje burlde, sloop ik enkele meters dichter tot ik uiteindelijk het spektakel van op een twintig meter afstand kon filmen. De wind zat gelukkig goed."

Hun gewei is volgens Thoelen nu ook op zijn mooist. Bekijk hieronder het filmpje. Meer info op www.facebook.com/WildThingsNatuur
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Karel De Brouwer

    Mooi