Vermassen buigt zich over zaak Elke Wevers

TOPPLEITER WIL INZAGE IN DOSSIER EN HOOPT NIEUWE INZICHTEN TE VINDEN

Morgen is het exact zeven jaar geleden dat Elke Wevers (foto links) verdween. De ouders (foto rechts) nemen nu Jef Vermassen in de arm om misschien alsnog een doorbraak te forceren.
Belga en Dalemans Morgen is het exact zeven jaar geleden dat Elke Wevers (foto links) verdween. De ouders (foto rechts) nemen nu Jef Vermassen in de arm om misschien alsnog een doorbraak te forceren.
De ouders van de vermiste Elke Wevers worden sinds november bijgestaan door niemand minder dan topadvocaat Jef Vermassen (70). De ouders hopen dat ze samen met Vermassen én privédetective Ben Zuidema (81) na zeven jaar schot in de verdwijningszaak krijgen. "Maar het zal niet simpel zijn", reageert Vermassen.

Morgen is het dag op dag zeven jaar geleden dat Elke Wevers verdween. De Neeroeterse vertrok die negende december in 2010 naar het werk. Ze zou worden opgehaald door een collega, maar annuleerde de afspraak en keerde terug naar huis. Dat schreef ze althans in haar laatste sms. Sindsdien ontbreekt elk spoor van de jonge vrouw. Het parket beet zijn tanden stuk op het onderzoek en maakte er na enkele jaren een cold case van. Het detectivebureau van de Nederlander Ben Zuidema buigt zich sinds vorig jaar over het dossier, maar de familie haalt nu met Jef Vermassen een extra wapen boven. En wat voor één. Vermassen zelf bevestigt dat René en Elza Wevers enkele weken geleden bij hem op kantoor zijn geweest. "Ze hebben me gecontacteerd en ze hopen dat ik voor hen toch iets kan betekenen", legt de toppleiter uit. "En uiteraard ga ik hen proberen helpen, maar het zal niet simpel zijn. Hoe langer de feiten geleden zijn, hoe moeilijker het wordt."

De Nederlandse detective Ben Zuidema werkt sinds vorig jaar aan de zaak.
Mine Dalemans De Nederlandse detective Ben Zuidema werkt sinds vorig jaar aan de zaak.

Bende van Nijvel

Vermassen wil zich in het dossier proberen verdiepen en weet aan welke zware klus hij begint. "Die mensen leven al jaren met een onrust. Voor hen zou het goed zijn als er eindelijk duidelijkheid kon komen." Over een paar maanden zou Vermassen inzage krijgen in het strafdossier. Dat is tot op vandaag nog niet gebeurd.


Ook detective Ben Zuidema is op de hoogte van de rol van Vermassen, en vindt het een zeer goede zaak. "We hebben hier natuurlijk te maken met een topper, als je alleen al ziet welke contacten hij heeft en voor welke ontwikkelingen hij zorgde in de zaak van de Bende van Nijvel. Het is goed dat hij volledig inzage zou krijgen in het dossier, want wij mogen dat nog steeds niet van het gerecht", zegt Zuidema.

Kristof Ghyselinck

Ex-buurman

Ben Zuidema zelf schakelde intussen ook een versnelling hoger en zette een extra speurder op de zaak. "We werken hier nog steeds elke dag met drie detectives aan. Nog steeds hebben we dezelfde persoon in het vizier, een man uit het Maasland die ooit nog vlak bij Elke woonde. We zijn nu al te weten gekomen dat hij meerdere vrouwen heeft aangerand in zijn omgeving. Zij zijn hier allemaal komen getuigen en die verklaringen maken we graag over aan het parket." Zuidema denkt dat er mensen in Maaseik de verdachte dekken, maar dan vooral uit eigen fiscale belangen. De verdachte in kwestie heeft immers een sanitairbedrijf en werkt vaak samen met ondernemers uit de regio. "We zijn er zéker van dat als de recherche en het parket met ons aan tafel zouden gaan zitten, we tot een doorbraak zouden komen. Ik moet elke steen hebben omgedraaid voor ik deze piste loslaat."


De ouders van Elke blijven sinds kort liever in de schaduw van hun raadsheer en het detectivebureau. Zij hebben naar eigen zeggen vooral nood aan rust.