Ga naar de mobiele website
^ Top

Steenmarter teistert Limburgse auto's

GARAGISTEN MERKEN TOENAME VAN KLANTEN MET SCHADE AAN LEIDINGEN EN ISOLATIE ONDER MOTORKAP

Kristof Vandenhove met zijn herstelde wagen. Onder de motorkap liet hij nu een anti-martersysteem plaatsen (inzet).
Borgerhoff Kristof Vandenhove met zijn herstelde wagen. Onder de motorkap liet hij nu een anti-martersysteem plaatsen (inzet).
De Limburgse autogarages krijgen de laatste veel klanten over de vloer die het slachtoffer zijn geworden van een steenmarter. Het dier kruipt onder de motorkap en knaagt er aan de isolatie en de leidingen. En dat leidt vaak tot frustraties bij automobilisten. Maar er bestaan enkele middeltjes om de steenmarter op een afstand te houden.

Kristof Vandenhove (26) uit Lummen ondervond enkele weken geleden zelf wat een steenmarter kan aanrichten. "Mijn wagen stond één nacht bij mijn vriendin in Zutendaal en ik had prijs", zegt Vandenhove, die met een BMW rijdt. "Hij had een grote cirkel in de isolatie geknabbeld. De leidingen bleven gespaard. Eerder had hij ook al bij de wagens van de moeder en de broer van mijn vriendin toegeslagen." Het geknaag van de steenmarter kan al snel een aardige hap uit de portefeuille nemen. "In totaal heb ik 213, 80 euro betaald", weet Vandenhove. "Dat is het bedrag voor de vervanging en plaatsing van nieuwe isolatie en de plaatsing van een anti-steenmarteralarm. Jammer genoeg dekte mijn verzekering de kosten niet. Mijn omnium komt wel tussen bij schade als ik bijvoorbeeld een hert aanrij, maar beschadigingen door een steenmarter worden niet vergoed. Een kostelijk grapje dus."

De steenmarter.
ThinkStock De steenmarter.

Storing

"De laatste tijd krijgen we inderdaad meer wagens binnen die te maken hebben gehad met een steenmarter", klinkt het bij verschillende garagisten. "De dieren knagen in het rubber van de leidingen en vernielen ook de isolatie van de motorkap. Dat veroorzaakt storingen in het circuit, die via de technologie in de wagen gemeld worden aan de bestuurder. Vaak kunnen die nog gewoon naar de garage rijden en moeten er wat kabels vervangen worden. Het is niet zo dat je bijvoorbeeld vertrekt en plots geen remmen meer zou hebben wanneer een steenmarter aan de kabels heeft geknaagd. De wagens zijn tegenwoordig zo uitgerust dat dergelijke situaties meteen gemeld worden. Het is voor de consument vooral een hinderlijk probleem omdat ze toch weer even naar de garage moeten en hierdoor tijd en geld verliezen."


Volgens de garagisten komen de steenmarters af op de visolie of vismeel die in sommige kabels verwerkt is, maar dat is volgens Sam Steegen van het Natuurhulpcentrum niet volledig bewezen. "Wat wel vaststaat is dat steenmarters plaatsen zoeken waar ze lekker warm kunnen schuilen en waar ze veilig hun prooi kunnen opeten. Anderzijds zijn ze nieuwsgierig of knagen ze soms uit verveling. Daarnaast zijn steenmarters territoriale dieren en jagen in hun eigen gebied. Via klieren op hun poten laten ze geursporen achter. Dat doen ze ook onder de motorkap. Maar als jij met je wagen wegrijdt en die parkeert in een territorium van een andere steenmarter, dan ruikt die de geur van een indringer en raakt daardoor gefrustreerd. Hij zal dan onder andere de isolatie en leidingen stuk knagen."

Borgerhoff

Ultrasone geluiden

Enkele kleine ingrepen kunnen ervoor zorgen dat een steenmarter niet meer naar jouw wagen komt. "Zo zijn er onder andere geurschijven aan 15 euro of een geurspray van 25 euro", weet Steegen. "Die gaat zo'n zes maanden mee. Je hebt ook een toestel dat ultrasone geluiden verspreid waardoor de steenmarter afgeschrikt wordt. Dat kost bij ons tussen de 45 en 65 euro. Het meest efficiënte is een toestel dat een combinatie maakt van geluid en elektroshocks. De stroom wordt via het stroomplaatje door de motor geleid en als de steenmarter de motor dan raakt, krijgt het dier een kleine tik die niet dodelijk is, maar waardoor hij afgeschrikt wordt. Een steenmarter is slim en zal daarna niet meer terugkeren. Dat toestel heb je al vanaf 175 euro en gaat twee jaar mee. Soms is het beter te voorkomen dan te herstellen."

Meer over


Meld een bug