Spoedarts (41) bezweken na ongeval op speed pedelec met voetganger

NELE TIELS (41) LAAT DRIE JONGE KINDEREN ACHTER

Een speed pedelec, oftewel een opgevoerde elektrische fiets (Illustratiebeeld).
YouTube Een speed pedelec, oftewel een opgevoerde elektrische fiets (Illustratiebeeld).
Nele Tiels, een 41-jarige spoedarts uit Beringen die vorige week met haar fiets ten val kwam na een botsing, is in een Leuvens ziekenhuis bezweken aan haar verwondingen. Ze laat drie jonge kinderen achter.

De spoedarts was vorige week zaterdag aan het fietsen op de Beringenbaan in Diest, toen het plots fout liep. De omstandigheden zijn nog niet helemaal duidelijk, maar alles lijkt erop dat ze wilde uitwijken voor een 15-jarige voetganger. Toch kwam het alsnog tot een botsing, waarbij Nele Tiels zwaar ten val kwam. Hoewel ze een fietshelm droeg, liep ze ernstige verwondingen op aan het hoofd. De 41-jarige vrouw werd met spoed overgebracht naar het UZ in Leuven, waar haar toestand kritiek bleef. Ze heeft voor haar leven gevochten, maar is uiteindelijk bezweken aan haar verwondingen.


Het plotse overlijden van Nele Tiels komt hard aan bij heel wat collega's uit de zorgsector. Ze was al jaren actief als spoedarts, en werkte in de ziekenhuizen van Diest en Heusden-Zolder. Eerder in haar carrière werkte ze ook samen met ziekenhuizen in Overpelt, Bree en Maaseik. Velen roemen vooral haar zachte aanpak. "Ze was altijd zo behulpzaam en vriendelijk tegen de patiënten. Ongezien", klinkt het. "Ze kon mensen een warm en liefdevol gevoel geven, en leefde ook echt met hen mee. Ze kon zelf ook emotioneel zijn wanneer ze bepaalde patiënten minder goed had kunnen helpen dan gehoopt."


Nele Tiels stond er volgens vrienden ook om gekend een zeer innige band te hebben met haar kinderen, die zelden van haar zijde weken. Zo nam ze hen zelfs geregeld mee naar haar werk. "Ze was een alternatieve dame. Ze liep graag rond op sandalen en was bijvoorbeeld veganiste. Maar ze had altijd enorm veel respect voor iedereen. Haar kinderen waren alles voor haar."

Borstvoeding

Ook wat opvoeding betreft, had Nele Tiels haar eigen visie. Zo was ze lid van 'La Leche League', een organisatie die het belang van borstvoeding benadrukt. Tiels maakte er ook zelf al langer een kerntaak van om dat belang met de wereld te delen. Zo moest borstvoeding zelfs tot in de peuter- of kleutertijd kunnen. Ze gaf er lezingen over en organiseerde evenementen. Jarenlang was ze ook vrijwilliger bij EVA Limburg, een organisatie die zich inzet om mensen meer plantaardig te laten eten, en zo de impact op het milieu te beperken.

Spoedarts Nele Tiels.
Mariotti Spoedarts Nele Tiels.