Slechts 30 van de 90 kinderen krijgen warme thuis bij pleeggezin

Nina Neuteleers van Pleegzorg Limburg en Johan Meyens en Joke Vanroy van Crisismeldpunt -18 slaan de handen in elkaar.
Mine Dalemans Nina Neuteleers van Pleegzorg Limburg en Johan Meyens en Joke Vanroy van Crisismeldpunt -18 slaan de handen in elkaar.
Maar liefst negentig oproepen per jaar krijgt Pleegzorg Limburg binnen voor crisisopvang van een kind in nood. Amper dertig kinderen kunnen ook effectief opgevangen worden. Pleegzorg telt immers amper vijftien pleeggezinnen. "We hebben dringend extra opvangplaatsen nodig, zowel voor crisisopvang als voor vervolghulp", aldus coördinator Nina Neuteleers.

Pleegzorg Limburg en het Crisismeldpunt -18 gaan efficiënter samenwerken rond crisisvragen. Aanmeldingen voor crisispleegzorg zullen nu alleen nog mogelijk zijn via medewerkers van het Crisispunt. Zo wordt een duidelijk overzicht bewaard en verloopt de coördinatie beter. Pleegzorg Limburg is op haar beurt intensief bezig met de zoektocht naar twee soorten gezinnen. "Allereerst zoeken we gezinnen waar kinderen met zekerheid twee weken kunnen verblijven, waarna het kind kan doorstromen naar een oplossing op lange termijn of terug naar huis. Ten tweede zoeken we ook nog gezinnen voor die vervolghulp, hier kunnen kinderen zes maanden tot een jaar blijven", stelt Neuteleers.

Pleegmama

Hilde Van der Veken uit Genk is een ervaringsdeskundige als pleegmama. Zij ving al zeven kinderen op en momenteel verblijft bij haar een jongetje van zeven weken. Op haar zolder ligt het dan ook vol kinderspulletjes voor jongens, meisjes en baby's. "Het opvangen van een kind geeft enorm veel voldoening. Een thuis bieden aan een kind in crisis geeft echt een goed gevoel. Natuurlijk is de keerzijde dat je op een dag afscheid moet nemen van dat kind. Sommigen zijn na twee weken al weg, maar we hadden ook kinderen die hier bijna een jaar zijn geweest. Dan kruipen ze wel in jouw hart... Gelukkig houden we via mail ook wel contact met elkaar."


Mensen die meer info wensen, kunnen terecht op www.pleegzorgvlaanderen.be/limburg.


(BVDH)