Slechts 1 ballon in de lucht, netjes aan een koord

ORGANISATIE PAARDENMARKT HOUDT REKENING MET HET MILIEU

Kinderen zetten hun duimafdruk op de oranje ballon.
Borgerhoff Kinderen zetten hun duimafdruk op de oranje ballon.
Slechts één ballon werd zaterdag tijdens de paardenmarkt de lucht ingelaten, en die bleef netjes aan een koord bengelen. "We hebben geluisterd naar de kritiek, dit jaar geen 500 ballonnen in de lucht die het milieu belasten en voor zwerfvuil zorgen", klinkt het bij de organisatie. Die beslissing kon bij ouders én kinderen op alle begrip rekenen.

De kinderen lieten zaterdag op de jaarlijkse paardenmarkt van Kuringen voor het eerst geen enkele ballon op. Vorig jaar werden 500 ballonnen losgelaten, en dit jaar zou dat niet anders zijn. Maar er kwam veel kritiek. "De ballonnen zijn belastend voor het milieu en zorgen voor extra zwerfvuil", klonk het. Die kritiek viel niet in dovemansoren. "De opmerkingen waren terecht, we hebben geluisterd", reageert Bart Lambrecks, een van de organisatoren van de paardenmarkt. Dus mochten enkele honderden kinderen hun ballonnen mee naar huis nemen in plaats van de lucht in te sturen. Slechts één levensgrote goudkleurige ballon van anderhalve meter doorsnee werd opgelaten. "Maar die bleef 40 meter hoog bengelen aan een wit koord."

De grote ballon wordt de lucht ingelaten.
Borgerhoff De grote ballon wordt de lucht ingelaten.

Duim omhoog

Waarom dan toch die ene ballon? "Een statement, maar niet tegen de groene jongens. Het is een symbolisch gebaar waarbij we de zon oplaten", zegt Lambrecks. "De kinderen staken hun duim in waterverf en lieten een afdruk achter op de ballon. Een duim voor de paardenmarkt en voor een proper milieu." Voor de grote ballon werd opgelaten, vormden de kinderen een grote kring met de armen in de lucht. "Zo hebben we hen toch een plezant moment bezorgd", zegt Bart Lambrecks. "Kinderen blij, en het milieu wint." Ook de ouders vonden het alternatief geslaagd. "We begrijpen dat ballonnen het milieu belasten", zegt Eric Vermeiren, papa van Marie (2,5). "Mijn dochtertje krijgt nu een ballon mee naar huis. Als de lucht eruit is, gooien we de ballon netjes in de vuilnisbak. Zo sparen we het milieu." Ook Geneviève Streatermans en Kris Sijnkers die met hun drie jongens de paardenmarkt bijwoonden, vonden het de enige juiste keuze. "Het milieu is het belangrijkst", vindt het jonge echtpaar.

Herdenking

De paardenmarkt stond dit jaar in het teken van de eerste wereldoorlog. In 1916 vond de paardenmarkt plaats onder Duitse bezetting. "We draaien de klok honderd jaar terug en tonen de mensen welke rol de paarden speelden in de eerste wereldoorlog", vertelt Bart Lambrecks. Het publiek kreeg uitleg op canvasdoeken. Zo'n vijftig figuranten kropen in de huid van soldaten. Hun tentenkamp werd druk bezocht. Ook de honderd paarden, pony's en ezels kregen veel bekijks. "Het was een grote maar gezellige Vlaamse kermis met leute en plezier, maar ook met een ernstige noot", besluit oud-Kuringenaar Ivo Belet.