Slachtoffer (70) komt speciaal naar rechtbank om jonge handtasdieven te zeggen waar het op staat

Slachtoffer Monique Jacobs (70) uit Runkst.
Birger Vandael Slachtoffer Monique Jacobs (70) uit Runkst.
Twee jongemannen uit Diest, 20 en 22 jaar oud, riskeren twintig maanden cel voor twee handtasdiefstallen. Een 19-jarige mededader kijkt zelfs aan tegen dertig maanden. Maar het waren vooral de woorden van het slachtoffer die indruk maakten.

De drie jongeren pleegden de diefstallen afgelopen zomer. In de rechtbank stamelden ze dat ze het geld nodig hadden voor hun heroïneverslaving. Volgens de verdediging waren ze in een berucht milieu in Diest terechtgekomen, waar drugs deel van de levenswijze uitmaakt. Er werd dan ook gevraagd om een straf met uitstel, zodat de beklaagden zich kunnen laten behandelen. Eén van hen vroeg zelfs de vrijspraak omdat hij enkel aanwezig was bij de feiten.

Winning goal

Maar toen kwam Monique Jacobs (70) aan het woord. Haar handtas met daarin 300 euro werd in de buurt van haar woning in Runkst gestolen. “Ik durfde zes weken lang niet buitenkomen en heb nog altijd rugklachten”, sprak ze. “Tegenwoordig spreek ik vrouwen aan wanneer ik zie dat ze hun handtas ‘verkeerd dragen’ — ik ben bang dat hen hetzelfde zou overkomen. Het doet me als moeder hartzeer dat zo’n jonge gasten deze dingen doen. Zoals ze triomfeerden met mijn handtas, alsof ze de winning goal gescoord hadden... Zo hebben ze geen toekomst, en daarenboven beseffen ze niet wat er in het slachtoffer omgaat. Ik wens hen veel kracht en hoop dat ze dit nooit meer doen.”

Wachten op ‘sorry’

De advocaat van Monique vond het jammer dat hij aanvankelijk geen ‘sorry’ hoorde van de beklaagden. “Hier zit een vrouw die de gevolgen van de feiten blijft dragen. Ze durft geen boodschappen meer te doen. Voorts is het lachwekkend dat één van de heren beweerde dat mijn cliënte met haar wandelstok geslagen heeft. Dat kan niet , want ze zou — met alle respect — gewoon omvallen.”

Op het einde van de zitting volgden de verontschuldigingen dan toch. Vonnis op 16 november.
19 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ronny Cuypers

  Straf ze door ze aan het werk te zetten bij slachtofferbegeleiding, in rusthuizen, enz... Laat ze boodschappen doen voor ouderen.

 • raf janssens

  en ze hebben alweer een slechte jeugd gehad .

 • Desmet Jacques

  Gewoon lafaards, streng straffen. Desmet Jacques - Kortemark

 • Jan Peeters

  En is dit ‘ beruchte milieu in diest’ al uit gekamt ‘ of doen ze daar gewoon lekker verder.

 • pol van de velde

  Zoals in Amerika, 3x is levenslang.