Satanist krijgt één jaar cel voor vandalisme aan kapelletjes

De Poolse satanist Bartosz Z. (35) werd vandaag in de correctionele rechtbank van Hasselt veroordeeld tot een celstraf van één jaar in de zaak rond de vernielde kapelletjes. Bartosz stapte op 9 augustus bebloed het politiebureau binnen met de mededeling dat hij zijn 60-jarige moeder had vermoord. Die zaak werd echter nog niet behandeld. De beklaagde was niet aanwezig, hij zit in de cel.

De 35-jarige satanist verklaarde tijdens de behandeling van de kapelletjeszaak op 20 juni - in een opvallende camouflage-outfit - al dat hij aanhanger is van Satan.


"De mensen die mij volgen, moeten gestraft worden. Satan heeft zelf een straf voor deze mensen. Jullie discrimineren altijd Satan, Christenen intimideren Satan", stelde hij. Verder sprak hij toen al over de doodstraf, maar niemand had toen kunnen weten welke wansmakelijke ideeën er in zijn hoofd rondspookten.Op dat moment werd de man enkel beschuldigd voor vernielingen aan zestien kapelletjes in Diepenbeek en omstreken. Hij onthoofde er Mariabeelden, stal er beeldjes, vernielde glas en sloeg ruiten stuk. Daarvoor riskeerde hij een celstraf van acht maanden en een geldboete.

Niet gek genoeg

De burgerlijke partij, een lokaal OCMW, vroeg ook enkele honderden euro's aan schadevergoeding. Normaal zou het vonnis worden uitgesproken op 16 augustus, maar dat vonnis werd uitgesteld tot vandaag.


Ook tijdens de behandeling van de zaak rond de kapelletjes werd de vraag gesteld of Bartosz wel vrij mocht rondlopen. Uit de behandeling bleek dat de beklaagde in maart 2016 een tijdje in een psychiatrisch ziekenhuis verbleef, maar niet langer werd opgenomen omdat hij 'niet gek genoeg' was. "Zo lang het bij denken blijft, bent u in dit land zo vrij als een vogel", stelde de rechter destijds.


(BVDH)