Pablo Delgado brengt opnieuw miniatuurtjes aan op gevels

Street art kunstenaar Pablo Delgado is weer aan het werk. Hij staat bekend om zijn kleine, ironische kunstwerkjes op gevels en stoepen.
Mine Dalemans Street art kunstenaar Pablo Delgado is weer aan het werk. Hij staat bekend om zijn kleine, ironische kunstwerkjes op gevels en stoepen.
Geboren Mexicaan Pablo Delgado is een specialist in de kleinkunst, niet het muziekgenre maar wel letterlijk de kleine kunst. Delgado brengt immers miniatuurtjes van nauwelijks enkele centimeters groot aan op gevels. Midden september was hij opnieuw aan het werk in Hasselt.

De miniatuurmannetjes van Delgado komen uit de typische massamedia en populaire cultuur. Delgado knipt de mannetjes uit de beelden en geeft ze op fantasievolle wijze een nieuw leven in het straatbeeld. Doorgaans gaat het om twee personen die zich ergens op een gevel bevinden. "Delgado was in Hasselt op uitnodiging van CCHa, Street Art Festival en de dienst cultuur. Dit gebeurde in het kader van SPOTS, het binnenstebuiten festival dat een avontuurlijke cross-over van genres is. En dat telkens op spannende locaties in de stad", verduidelijkt schepen van cultuur Karolien Mondelaers (CD&V). Ook in 2012 was Delgado al eens op bezoek in Hasselt, intussen bracht hij zijn werk reeds in Montréal, Londen en Los Angeles.

Mine Dalemans

Claustrofobisch

De Mexicaan, die in het oosten van Londen woont, begon naar eigen zeggen met zijn kunstvorm omdat hij zich thuis erg claustrofobisch voelde. Hij plakte toen kleine deuren tegen muren, zodat hij meer ruimte schepte voor verbeelding. Door schaduw toe te voegen aan zijn werken, geeft hij de figuurtjes een extra dementie. Ten gevolge van het weer en de mensen verdwijnen de figuurtjes, maar de schaduw en de silhouetten van zijn werken blijven vaak nog langer zichtbaar. De miniatuurtjes worden zo een soort van geest. Eind augustus konden Hasselaars hun winkelpand of woonhuis beschikbaar stellen voor de werken van Delgado. Onder meer café Ecziteria, koffiehuis ShantiBeans en Modemuseum Hasselt kregen de kunstenaar de afgelopen weken over de vloer. (BVDH)

Mine Dalemans
Mine Dalemans