Ontsnappen uit jeneverstokerij

EERSTE LIMBURGSE 'ESCAPE ROOM' OPENT DE DEUREN AAN LEOPOLDPLEIN

Bart Koekelkoren en Brendie Berkens bij hun project.
Mine Dalemans Bart Koekelkoren en Brendie Berkens bij hun project.
Aan het Leopoldplein opent vandaag de eerste Limburgse 'escape room' de deuren. Bedoeling van het spel is dat je met een klein groepje vrienden probeert te 'ontsnappen' uit een afgesloten kamer. Op termijn willen de uitbaters vijf dergelijke kamers openen, voorlopig starten ze met een kamer in het thema 'jenever'.

Het principe van een escape room is simpel: samen met een handvol mensen word je opgesloten in een kamer, waar je aan de hand van puzzels en cryptische omschrijvingen een weg naar buiten moet zoeken. Bart Koekelkoren en Brendie Berkens ontdekten amper een jaar geleden zelf hun eerste escape room, maar waren meteen verslaafd. "Die dag in februari hebben we er meteen twee gespeeld, zo leuk vonden we het concept. Amper enkele dagen later hadden we al een heel business plan klaar en lagen de eerste ideeën op tafel om zelf met een dergelijk spel te starten. We wilden niet dat het een 'jongensdroom zonder gevolg' zou blijven", zeggen de twee.


Samen met hun vennoot Steve Gilissen bouwden ze maanden aan die droom. "Alle verbouwingen in en rond de kamer hebben we zelf gedaan, tot de muziek toe die we gebruiken. Op termijn willen we naar vijf kamers, maar voorlopig gaan we van start met onze jenever-kamer. We wilden die link met Hasselt echt leggen. Bedoeling is dat de spelers in een jeneverstokerij terechtkomen die dreigt te ontploffen. In een uur tijd moet je de bom zien te ontmantelen, waardoor de deur weer opent."


Uw krant kreeg gisteren samen met enkele andere journalisten de kans om het spel uit te testen. Qua moeilijkheidsgraad zit het alvast goed: met goed 45 minuten op de klok stonden we met onze vier testspelers weer buiten, al kregen we voor deze try-out wel heel wat hints.

Onze journalist, in de escape room op zoek naar aanwijzingen.
Mine Dalemans Onze journalist, in de escape room op zoek naar aanwijzingen.

Twee tot zes personen

Opvallend: hoewel je met vier mensen in de kamer rondloopt, zie je veel over het hoofd. En hoewel de kamer op het eerste zicht klein lijkt, staan er heel wat verrassingen op het menu. "We raden spelers aan om zich zo goed mogelijk te verspreiden in de kamer en niet op een punt te focussen. Zo raak je verder", aldus Koekelkoren.


Spelen kan met twee tot zes personen. Prijzen voor een spel variëren daardoor tussen 30 en 20 euro per persoon.


Meer informatie op de website http://lockedinhasselt.be.