Ondanks brand wordt Winterland niet 'minderland'

345.000 LICHTJES UIT 17 VERSCHILLENDE LANDEN BRENGEN WINTERSFEER NAAR HASSELT

De jubileum editie van Winterland zal nu toch kunnen doorgaan.
Mine Dalemans De jubileum editie van Winterland zal nu toch kunnen doorgaan.
Amper twee weken geleden brandde de opslagruimte van Winterland nog af en was er twijfel of het evenement wel zou kunnen plaatsvinden. Vandaag is die tegenslag nagenoeg afgehandeld en is Winterland klaar voor de jubileumeditie. "We hebben veel steun van de leveranciers gekregen en de sfeer op het event zal niet minder zijn dan de voorgaande jaren", vertelt een positieve organisator, Maurice Schoenmaeckers.

In de brand gingen onder meer de verlichting, de decoratie, met het huis van de Kerstman als uitschieter, en een aantal chalets verloren. De schade bedraagt meer dan 100.000 euro. Wie echter dacht dat Winterland daarmee 'minderland' zou worden, heeft zich vergist. De tiende editie van Winterland start dit jaar zoals voorzien op 18 november en tovert het Kolonel Dusartplein zeven weken lang om in een gezellig winters stadje.


"Het is een heel hectische periode geweest en het was een uitdaging om het verlies te verwerken. Momenteel is het parket nog bezig met het onderzoek naar de brandstichting, wij willen zelf ook graag weten wie er achter de brand zat", is de organisator duidelijk.

De opslagplaats van Winterland na de brand 2 weken geleden.
marco mariotti De opslagplaats van Winterland na de brand 2 weken geleden.

Liefdadigheid

De organistie ervaarde al een voorbeeld van liefdadigheid lang voor Kerstmis, het verlies van de verlichting werd meteen gecompenseerd door de leveranciers. Zo zullen 345.000 lichtjes uit zeventien verschillende landen voor de wintersfeer zorgen. Centraal komt uiteraard de enorme kerstboom vol met lampjes en grote kerstballen. Ook de connecties met de decorbouwers van Tomorrowland werden aangesproken na de brand, met als resultaat een knus huisje van de Kerstman, geïnspireerd op de Finse huizen in Lapland. "Acteurs zullen er vanaf 9 december gestalte geven aan de Kerstman en zijn elfjes", aldus Schoenmaeckers.


Andere uitschieters op Winterland zijn de overdekte ijspiste van honderd vierkante meter, de gekende kerstmarkt met meer dan 80 deelnemers waaronder diverse ambachtslieden, eet- en drankkraampjes, attracties en het sfeervolle Grand Café met de originele Aspen Lounge.


Nieuw op Winterland is de complete kerstwinkel 'de schatkamer van de Kerstman' waar je de meest originele kerstcadeautjes kan kopen.


Bovendien zijn er ook enkele opvallende bezoekjes op Winterland, gaande van de komst van de Sint (29 november) tot een acte de présence van de cast van 'Sturm der Liebe' (18 december). In het Grand Café kunnen feestvierders trouwens ook oudejaar vieren.

Birger Vandael

Hasselt in het wit

Ook de stad probeert tijdens de eindejaarsperiode te zorgen voor gezellige winkelstraten in een sfeervol decor. "Enkele jaren geleden stelden we vast dat Winterland zich op een eiland bevond. Daarom hebben we het uitgebreid over de hele stad. Zo zullen er acties zijn voor het goede doel en komt de Joe Kerstparade naar de stad. Op vrijdag 22 december zullen dus een vijftiental wagens en 250 figuranten doorheen de stad trekken", vertelt schepen van Evenementen, Gerald Corthouts (CD&V).


"We zorgen voor verlichte bomen langs de Groene Boulevard en rekenen voor de inkleding van onze binnenstad op 'Fisheye'. Bovendien organiseren we ook drie koopweekends. Verschillende pop-ups zullen zich op hun beurt verenigen in het voormalige pand van United Brands. Bezoekers van de handelszaken in onze binnenstad zullen we trouwens belonen met een tombolalotje waarmee je kans maakt op een shoppingbudget van 1.000 euro", gaat schepen van Economie, Tom Vandeput (CD&V) verder.

Nieuw contract

Winterland mikt in totaal op 800.000 à 900.000 bezoekers. "We volgen ze allemaal via een cameraschild, dat niet alleen de veiligheid controleert, maar ook nagaat of de toestroom van mensen niet te groot is. Indien alle wegen verstopt raken, zullen we mensen pas binnenlaten wanneer anderen het terrein verlaten."


De toekomst van het event is trouwens verzekerd. "Dit jaar is het laatste jaar onder het oude contract, maar daarna hebben we reeds een overeenkomst voor vijf jaar. Dan zullen ook de populaire ijssculpturen terugkeren en vervangt een reuzenrad de achtbaan", blikt Schoenmaekers al even vooruit.