Na Eurosong, de allergievrije koffiebar

JOYCE WIL DRANKJES OP MAAT VAN MENSEN MET VOEDINGSINTOLERANTIES AANBIEDEN

Joyce zit vol ideeën en heeft al een pand op het oog voor haar koffiebar. Al wat ze nog nodig heeft, is een financieel duwtje via crowdfunding.
Foto Mine Dalemans Joyce zit vol ideeën en heeft al een pand op het oog voor haar koffiebar. Al wat ze nog nodig heeft, is een financieel duwtje via crowdfunding.
Joyce Lemmens (20) uit Herk-De-Stad is via crowdfunding op zoek naar 10.000 euro om haar grote droom waar te maken: een eigen koffiebar met drankjes aangepast aan tal van voedingsintoleranties. Lemmens, bekend van Eurosong, zal er haar liefde voor koffie combineren met muziek. Bedoeling is om 'Joyffee' in september te openen.

Joyce studeerde kunsthumaniora en gooide in de voorbije jaren hoge ogen in zowel Eurosong als De Muziekklas van Radio 2. Maar nu is ze klaar voor een nieuwe uitdaging, en die zoekt ze in de horeca. "Een jaar geleden ontdekte ik dat ik zowel tarwe-, lactose- als koemelkintolerant ben", vertelt ze. "Ergens een 'speciale koffie' gaan drinken zonder daaropvolgende buikpijn, was moeilijk. Hasselt - en bij uitbreiding België - telt heel wat koffiebars, maar je voelt je daar toch altijd een uitzondering. Vaak krijg je dan ook nog eens te horen dat bijvoorbeeld de sojamelk op is, of dat een kop koffie met sojamelk 50 cent duurder is. In hun enthousiasme gooien ze bovenop die sojamelk dan ook nog vaak eens een toef 'gewone' slagroom. Om lotgenoten de kans te geven om daaraan te ontsnappen, wil ik 'Joyffee' uit de grond stampen."

Niet in het centrum

In haar eigen koffiebar wil de enthousiaste 20-jarige haar liefde voor koffie, muziek en lifestyle combineren. Alleen: daar is geld voor nodig. Daarom zoekt ze haar toevlucht tot crowdfunding, waarbij iedereen geld kan doneren. "Ik mik op 10.000 euro", aldus Joyce. "Meer is altijd welkom, maar uiteindelijk moet die initiële som voldoende zijn voor de opstart van mijn zaak. Hopelijk lukt dat al in september. Ik heb al een pand in Groot-Hasselt op het oog - niet in het centrum, dus. Ik word zelf namelijk zenuwachtig wanneer ik naar een parkeerplaats moet zoeken, en dat wil ik mijn klanten niet aandoen. Wie doneert, mag alvast rekenen op leuke extra's, zoals VIP-nights."


Lemmens mag dan geen klassieke horeca-opleiding gevolgd hebben, maar helemaal onvoorbereid springt ze niet in het bad. "Ik heb al verschillende barista-opleidingen gevolgd en er staat nog eentje op het programma. Dat ik wat jong ben om zo'n avontuur aan te gaan? Soms moet je gewoon eens springen, hé. Maar ik ben er keihard klaar voor. En misschien kan ik met mijn verhaal andere jonge ondernemers motiveren om voor hun eigen droom te gaan. Want leeftijd, dat is uiteindelijk maar een cijfertje."


Wie de Herkse een duwtje in de rug wil geven, kan dat doen via www.worldofcrowdfunding.com/joyffee.