Mondeling akkoord tussen sp.a, Open Vld en CD&V niet langer zeker

CD&V blijft in provincieraad afgetekend de grootste

Lode Ceyssens en Wouter Beke bij TVL.
Tony Van Galen Lode Ceyssens en Wouter Beke bij TVL.

CD&V haalt tien van de eenendertig zetels binnen. N-VA strandt op zeven zetels, sp.a haalt er vijf, Open Vld en Vlaams Belang elk vier en Groen één.  Maar de coalitievorming verloopt moeilijk.

CD&V scoort vooral goed in het kiesdistrict Maaseik, waar de partij een derde van alle stemmen binnenhaalt. Ook in het district Tongeren is CD&V de grootste met 22,8 procent. Behalve in het kiesdistrict Hasselt, waar het N-VA met 23,4 procent moet laten voorgaan.

Beke wilde niet tekenen

Net zoals tijdens de voorbije drie lokale verkiezingen in 2000, 2006 en 2012 leek het erop dat de drie klassieke partijen ook na 14 oktober het nieuwe provinciebestuur zouden vormen. Ze hadden daar een mondeling akkoord over, met de nadruk op mondeling, want Wouter Beke wou dit akkoord niet tekenen. De burgemeester van Leopoldsburg hield alle opties open, wat tot grote nervositeit leidde bij Patrick Dewael en Peter Vanvelthoven. Maar N-VA sloot zichzelf buiten door aan te geven dat ze de provincie wou afschaffen.

Beenders

 Maar de verkiezingsuitslagen en de coalitiegesprekken in Hasselt en Lommel brengen het mondeling akkoord aan het wankelen. De zet van Rob Beenders om CD&V in Hasselt aan de kant te zwieren, zet kwaad bloed bij Beke en dat zou sp.a wel eens zuur kunnen opbreken in de provincieraad.

Bij het ter perse gaan, was het nog koffiedik kijken hoe de coalitie zou gevormd worden en was er om het bij de woorden van een Limburgse burgemeester te zeggen 'dikke prul in de Slagmolen'.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.