Moeizame ochtendspits door stiptheidsacties politie

Verkeer naar Hasselt zit vast, grote actie in zone Kempenland, Blokrijden op E314

De ochtendspits in Limburg verloopt bijzonder moeizaam door stiptheidsacties van de politie. Onder meer aan de Kempische Steenweg was het vrijdagochtend meer dan een uur aanschuiven om Hasselt binnen te kunnen. Politievakbonden hadden hun mensen opgeroepen om vandaag doorgedreven controles te houden.

"We houden stiptheidsacties in de hele provincie Limburg", legt Patrick Roijens namens de politievakbond VSOA uit. "De politici willen meer blauw op straat en dus zijn we vandaag heel opvallend aanwezig. We protesteren op die manier vooral tegen het toegenomen geweld op onze politiemensen. Voor dergelijke geweldplegers vragen we echt een nultolerantie én de maximumstraf. Ook het probleem van de transmigranten wordt trouwens alsmaar lastiger. We staan vaak tegen grote groepen die uit vrachtwagens springen en dan nog eens gewapend zijn ook. Bovendien heeft deze regering al voortdurend aan ons statuut geknabbeld en dat bijna steeds in ons nadeel. Sedert 2001 is er zelfs geen algemene loonopslag meer geweest."

Verkeershinder

Of stiptheidsacties met lange files zoals vanmorgen wel de juiste methode zijn? "We moeten op één of andere manier actie kunnen voeren", vindt Patrick Roijens. "Anders kunnen we de politici nooit wakker schudden. Door op ons bureel te zitten zullen we alleszins weinig effect krijgen. Hinder is er trouwens bij elke verkeerscontrole. Ook als we in het najaar grote BOB-controles houden is er altijd wel wat file."

"Het zit ons trouwens allemaal erg hoog", valt ook Jean-Pierre Claes namens het NSPV-Limburg zijn collega bij. "Alle vakbonden doen mee met deze actie, ook het ACOD.  "We trekken al heel lang aan de alarmbel, maar tot vandaag nog steeds zonder resultaat. Misschien zijn deze stiptheidsacties niet erg populair, maar onze mogelijkheden om actie te voeren zijn als politie dan ook erg beperkt. Bij stakingen worden onze mensen bijvoorbeeld alsnog opgevorderd. Daarom hebben we vandaag besloten om extra vlijtig te zijn met dit soort verkeerscontroles."

Blokrijden op de E314

De hinder is vanmorgen in heel Limburg erg groot. Vanuit het noorden van onze provincie was het omstreeks acht uur ruim een uur aanschuiven op de Kempische Steenweg om Hasselt nog binnen te geraken. Ook in Maasmechelen op de Rijkweg zijn er de hele ochtend doorgedreven controles. Op de E314 moeten bestuurders richting Brussel blokrijden. In Sint-Truiden zet de politie het verkeer op de Luikersteenweg aan de kant om te blazen en ook de collega's van de zone Kempenland houden een grote actie in Hechtel-Eksel, Peer en Leopoldsburg.

De politie hield onder meer op de Kempische Steenweg stiptheidsacties
Toon Royackers De politie hield onder meer op de Kempische Steenweg stiptheidsacties