Jongen (18) denkt dat meisje (16) snurkt, maar ze overlijdt aan overdosis

Een 18-jarige jongeman riskeert 5 jaar cel voor schuldig verzuim na de dood van een 16-jarig meisje. Zij overleed in een Hasselts appartement na een overdosis heroïne. "Ik heb haar die nacht horen snurken en zette haar recht", vertelt de jongen. Enkele uren later vond hij haar dood in haar bed.

Het bewuste weekend van het overlijden, in de zomer van 2015, verbleef het meisje bij de jongeman. "Zaterdagmorgen kwam het meisje aan. Doorheen het weekend gingen ze samen cannabis kopen, in een kanaal zwemmen, snoep kopen in een nachtwinkel en hebben ze naar een film gekeken. Het meisje werd de avond voor haar overlijden nog door de buurvrouw van de jongeman gezien in ogenschijnlijk normale toestand. Wat er die avond gebeurd is, blijft onduidelijk, omdat de man lijdt aan 'selectief geheugenverlies'. Volgens de beklaagde had het slachtoffer heroïne bij en gooide hij de drugs weg. Daarna zou ze toch heroïne hebben bovengehaald en hebben ze samen gebruikt", vertelde de procureur.


In de nacht van 12 op 13 juli ging de beklaagde eventjes kijken bij het meisje, omdat ze zwaar ademde en hij een gorgelend geluid hoorde. De man vond het niet verontrustend, zette het meisje recht en hoorde haar terug normaal ademen. Maandagochtend vond hij het meisje en kwam er "zwart spul" uit haar mond. De jongen belde om 10.17 uur de hulpdiensten en die stelden het overlijden van het meisje vast. Mogelijk was ze al een drietal uur eerder dood, want er was sprake van lijkstijfheid. "Opvallend is dat de beklaagde blijkbaar al een opruimactie had ondernomen in het appartement. Zo waren de asbakken leeg in het appartement, terwijl het onwaarschijnlijk is dat er de uren ervoor niet werd gerookt", klinkt het bij het openbaar ministerie.


De man wordt beschuldigd van schuldig verzuim. Raf Sterken, advocaat van de burgerlijke partij, vraagt in totaal 30.000 euro schadevergoeding. De advocaat van de verdediging onderstreepte dat zijn cliënt veel spijt heeft. "We aanvaarden niet dat hij alleen de zwarte piet krijgt doorgeschoven. Er is geen sprake van schuldig verzuim, mijn cliënt heeft het meisje wel degelijk proberen redden", pleitte raadsman Tom Van Overbeke, die in hoofdorde de probatieopschorting vraagt. Vonnis op 3 november. (BVDH)