In 3 uur meer donoren dan in heel jaar

EXTRA AMBTENAREN INGESCHAKELD VOOR REGISTRATIE

In 't Scheep wachten de inwoners om zich te registreren als orgaandonor.
Borgerhoff In 't Scheep wachten de inwoners om zich te registreren als orgaandonor.
Na de oproep in het vtm- programma 'Make Belgium great again' wilden gisteren ook in Hasselt en Genk heel wat mensen zich laten registreren als orgaandonor. "Het was hier zo druk dat we vier ambtenaren, in plaats van de twee die we voorzien hadden, moesten inschakelen", zegt Ann Claes, hoofd burgerzaken in 't Scheep in Hasselt.

"Zo'n drukte hadden we niet verwacht. Het was slecht weer en we dachten dat de opkomst klein zou zijn. Het tegendeel was waar", stelt Ann Claes. De loketten in het nieuwe stadhuis 't Scheep waren drie uur geopend. "Al die tijd stond er een wachtrij van zo'n 20 mensen nadat ze een nummertje getrokken hadden. Alleen al vandaag, tellen we 235 personen die hun handtekening plaatsten onder het document waardoor ze op de lijst van orgaandonoren staan. Dat is meer dan het aantal in héél 2017. Toen waren het er 218. Tot zondag hadden zich dit jaar 67 personen opgegeven als donor. Daar komen er nu in een halve dag 235 bij."


In Genk was het nog meer een komen en gaan. "Vorig jaar verschenen hier 182 Genkenaren om zich te laten registeren, en de eerste negen maanden van dit jaar 67", zegt Jos Claes, hoofd burgerlijke zaken in Genk. Gisteren kwamen 341 Genkenaren het document ondertekenen.


Viviane Antheunis (56) uit Hasselt had een persoonlijke reden om zich te melden in het stadhuis. "Mijn man moest een nieuwe lever krijgen", vertelt ze. "Hij kreeg er één van een donor. Dankzij de nieuwe lever bleef hij vijf jaar langer leven. Spijtig genoeg is hij daarna overleden." Viviane moest snel handelen om binnen de tijd de registratie in orde te maken. "Gisteren op de middag surfte ik door Facebook en las ik dat men zich kon melden voor orgaandonatie in het stadhuis. Ik had nog een goed half uur de tijd en ben meteen in mijn auto gestapt."

De ambtenaren hebben een drukke dag.
Borgerhoff De ambtenaren hebben een drukke dag.

Overdag

Velen wilden zich al langer laten registreren. "Het kwam er niet van omdat we moeten werken en niet de kans zien overdag naar het gemeentehuis te komen", lieten Laura Vanbael en Nel Lanssens, twee vriendinnen uit Hasselt, weten. "We hebben niet lang moeten nadenken om ons akkoord te geven voor het afstaan van organen. We kunnen meerdere mensenlevens (naar verluidt kan een donor aan maximaal acht mensen een nieuw leven en toekomst geven, red.) redden, en vooral daarom doen we het."


Ook Joost Van Hoecke en z'n vrouw Gret Gijbels moesten niet overtuigd worden. "Nu hebben we zekerheid dat onze organen anderen een tweede leven geven", getuigde het echtpaar.