Families slachtoffers hopen op proces

MOET DOLGEDRAAIDE MAN VOOR CORRECTIONELE RECHTBANK VERSCHIJNEN?

In februari vorig jaar ontsnapte Lahcen M. uit de psychiatrie en knuppelde drie vrouwen neer. Lisette Meerten overleed niet veel later aan haar verwondingen.
RV In februari vorig jaar ontsnapte Lahcen M. uit de psychiatrie en knuppelde drie vrouwen neer. Lisette Meerten overleed niet veel later aan haar verwondingen.
De raadkamer beslist vandaag of Lahcen M., de psychotische man die vorig jaar thuisverpleegster Lisette Meerten doodsloeg, geïnterneerd wordt zonder proces voor de correctionele rechtbank. De burgerlijke partij - bestaande uit maar liefst zeventien personen - vindt dat ze recht heeft op een openbaar proces. "Heel veel leed had vermeden kunnen worden", klinkt het.

De dolgedraaide Lahcen M. kampte al jaren met een zware drugsverslaving, was psychotisch en werd door zijn familie in februari vorig jaar gedwongen opgenomen op de psychiatrische afdeling van het ziekenhuis in Heusden-Zolder. Niet veel later kon de man er ontsnappen met een drama als resultaat. Hij sloeg het ziekenhuispersoneel, kon twee wagens stelen en aan de Dennenstraat sloeg hij een 77-jarige bewoonster, haar gehandicapte dochter en de aanwezige thuisverpleegster Lisette Meerten (54) op het hoofd. Meerten stierf twee dagen later en liet haar man, kinderen en kleinkinderen achter.

Slachtoffer Lisette Meerten (rechts) met haar dochter.
RV Slachtoffer Lisette Meerten (rechts) met haar dochter.

Ontoerekeningsvatbaar

Uit het psychiatrisch rapport bleek dat de dader ontoerekeningsvatbaar was. "We vragen de internering", klonk bij het parket dat geen openbare zitting eist. Maar de burgerlijke partij - dat uit maar liefst 17 personen bestaat - is het daar niet helemaal mee eens. De familie van Lisette Meerten vindt dat een uitvoerig proces kan bijdragen aan hun verwerking. "Het is sinds het overlijden van mama een heel moeilijke periode", aldus dochter Lotte. "Papa is sinds kort weer aan het werk, maar het is toch allemaal zwaar. We hopen dan ook dat we dit kunnen afsluiten op een degelijke manier en dat bepaalde fouten aan het licht worden gebracht."


De vraag die vooral heerst, is waarom Lahcen M. überhaupt nog vrij rondliep. "Al twee keer kreeg hij een internering opgelegd wegens gelijkaardige feiten, maar blijkbaar werd hij niet goed opgevolgd", weet advocaat Bert Partoens die de burgerlijke partijen vertegenwoordigt. "Zijn eigen familie liet hem destijds weer opnemen, maar het heeft niet mogen zijn. We zitten hier met 17 personen in de burgerlijke partij die al meer dan een jaar met leed zitten door de fouten die er gemaakt zijn. Dit drama had vermeden kunnen worden." Partoens vindt ook dat Lahcen M. in de psychiatrie thuishoort. "Maar deze zaak zo maar afhandelen achter de gesloten deuren van de raadkamer, lijkt ons niet eerlijk. Hier zijn te veel dingen gebeurd met maatschappelijk belang. Iedereen hoort hier lessen uit te trekken. Deze zaak moet voor de correctionele rechtbank verschijnen in een openbare zitting."