Ga naar de mobiele website
^ Top

Eén miljoen retrospullen te koop

BROERS VERKOPEN UNIEKE VERZAMELING VIA 'RETROOZ'-WINKEL OP DUSARTPLEIN

Roger en Willy Weyns in hun nieuwe retrowinkel 'Retrooz'.
Mine Dalemans Roger en Willy Weyns in hun nieuwe retrowinkel 'Retrooz'.
Na meer dan veertig jaar maar liefst één miljoen retrospullen verzameld te hebben, doen Hasselaren Roger en Willy Weyns hun unieke collectie van de hand via een opvallende zaak op het Dusartplein. Met 'Retrooz' combineren ze een shop met bistro. "Al vrezen we dat er nog meer spullen gaan bijkomen dan we zullen verkopen", lachen ze.

Van Sabena-artefacten over tinnen speelgoed en asbakken gemaakt uit een Duitse V1-bom tot oldtimers. De broers Roger en Willy Weyns verzamelden het de voorbije veertig jaar allemaal. "De passie om authentieke spullen te koesteren en bewaren, zit er al van jongsaf in. Al is het een beetje uit de hand gelopen", geven de twee toe. "Vakantie, dat is de helft aan het zwembad liggen en de andere helft rommelmarkten afgaan", zegt Willy. "Dan vertrek je al eens op reis met twee extra lege koffers om alle spullen mee te krijgen." Met resultaat, want hun collectie bestaat intussen uit maar liefst een miljoen stuks. "Zo groot dat we op de duur niet meer wisten wat we allemaal hadden en zo haast verplicht werden er iets mee te doen. Daarom dat we deze passie nu combineren met die andere liefde van ons, de horeca."

MECHANISCH OPWINDSPEELGOED - Willy: "Deze 'band' komt uit Amerika, maar werd vroeger ook bij ons verkocht. Opvallend is dat we de originele verpakking nog hebben. Dat maakt het stuk veel waardevoller."
Mine Dalemans MECHANISCH OPWINDSPEELGOED - Willy: "Deze 'band' komt uit Amerika, maar werd vroeger ook bij ons verkocht. Opvallend is dat we de originele verpakking nog hebben. Dat maakt het stuk veel waardevoller."

Flitsend behang

Retrooz bestaat uit twee grote delen. Aan de ene kant is er de winkel vol items die de broers de voorbije jaren op de kop wisten te tikken. Aan de andere kant ligt de bistro waar nog heel wat spullen uitgestald en te koop staan. "We willen hier met een knipoog laten zien dat alles vroeger beter was. En dus hangt er een flitsend laagje behang tegen de muren, draaien we alleen maar oude muziek en staan er ouderwetse hapjes op het menu. Onze collectie prijkt hier nu vooral tegen de muren. Bedoeling is dat we die later ook nog in de tafels verwerken. Om de zoveel maanden zullen de uitgestalde items veranderen, zodat klanten hopelijk vaak terugkomen om hun ogen nog eens de kost te geven. Al vrezen we ook wel dat nu we de stap gezet hebben om te verkopen, de goesting om weer op zoek te gaan ook sterk terugkomt. Het kan dus goed zijn dat we binnen vijf jaar meer items aan de collectie hebben toegevoegd dan we er verkocht hebben", klinkt het lachend.

ASBAK VAN DUITSE BOM - Willy: "Deze asbak werd gemaakt met onderdelen van een Duitse V1-bom uit de Tweede Wereldoorlog. Dit soort 'bevrijdingskunst' is heel uniek."
Mine Dalemans ASBAK VAN DUITSE BOM - Willy: "Deze asbak werd gemaakt met onderdelen van een Duitse V1-bom uit de Tweede Wereldoorlog. Dit soort 'bevrijdingskunst' is heel uniek."

Bewustwording

Zeggen dat ze met Retrooz een opvoedkundige taak hebben, gaat voor de broers te ver, al willen ze hun cliënteel toch ook wat bewuster maken van onze huidige wegwerpmaatschappij. "De kwaliteit van bijvoorbeeld het speelgoed dat hier staat, maken ze tegenwoordig niet meer. Binnen vijftig jaar zal je allicht heel wat moeite moeten doen om spullen van nu terug te vinden. Al doen we ons best om daar ook een voorraad van aan te leggen."


Na de opening woensdag plannen Roger en Willy "een week te slapen". "En dan willen we onze webshop retrooz.com verder op punt zetten. We denken er ook al over na om dit concept in andere steden te introduceren."Meld een bug