Diensthoofd Hogeschool PXL doet 48 keer alsof ze student is met recht op toelage en steekt zo 16.080 euro in eigen zak

G.R. tijdens een infomoment voor studenten in 2014
RV G.R. tijdens een infomoment voor studenten in 2014
De 57-jarige G.R. uit Tongeren was jarenlang het gezicht van de vzw Socius van de Hogeschool PXL maar heeft haar werkgever voor 16.080 euro opgelicht. De Tongerse werd maandag in Hasselt veroordeeld tot acht maanden cel met uitstel. G.R. deed 48 keer alsof ze een student was die recht had op subsidies. De rechtbank in Hasselt heeft haar veroordeeld tot acht maanden cel met uitstel.

Studenten die moeilijkheden hebben om hun studies te financieren of in aanmerking komen voor een tussenkomst van de Hogeschool PXL, kwamen bij de vrouw terecht.  Na een grondig financieel onderzoek ging zij kijken wat de mogelijkheden zijn. Zo zijn er tussenkomsten op studiereizen, openbaar vervoer, op kot gaan of de aanschaf van een PXL laptop. G.R. ging tussen 11 januari en 17 november 2017 echter haar eigen gangetje. Zij haalde de mosterd bij bestaande studenten en diende fictieve aanvragen in van onbestaande studenten. De situaties waren natuurlijk uit het leven gegrepen. Op tien maanden tijd vervalste de Tongerse in totaal maar liefst 48 dossiers van studentenleningen, waarbij ze telkens deed of ze een andere student was. Maar het rekeningnummer bleef steevast hetzelfde.

Lichte straf

“Een medewerkster van de sociale dienst heeft zelf aanvraagdossiers voor studenten geveinsd en valsheid in geschriften gepleegd”, reageert algemeen directeur van de Hogeschool PXL, Ben Lambrechts. “Gelukkig hebben onze studenten hier nooit schade onder geleden. We zijn achter deze fraude gekomen via onze kwaliteitssystemen, deze hebben dit aan het licht gebracht. Ze is onmiddellijk ontslagen toen de feiten aan het licht kwamen en we hebben het dossier overgemaakt aan het parket. De Tongerse ontkende de valsheid in geschrifte niet. Ze bekende tijdens het verhoor en verleende alle medewerking aan het onderzoek. Ondertussen heeft ze de hogeschool ook alles terugbetaald. We vinden het wel een erg lichte straf.”

Dure reizen en exclusieve champagne

Ook bij haar oud-collega’s was een belletje gaan rinkelen toen ze van de feiten hoorden. “ Ze was altijd als eerste ’s morgenvroeg met de dossiers bezig. Dat vonden wij wel wat vreemd, maar goed voor sommige mensen heeft de ochtendstond goud in de mond. Alleen wisten we niet dat zij dat letterlijk nam. Daarbij moest het voor haar altijd het duurste en het beste zijn. Dure reizen en  exclusieve champagne,  daarover had ze de mond vol. Nu weten we ook wie die betaald hebben”, zegt een oud-collega.

Schaamte

De Tongerse oplichtsterliet vorige maand verstek gaan op  haar eigen proces. “Ze is te beschaamd”, zei haar advocaat. Hij overhandigde de rechter een brief waarin de vrouw haar fouten toegaf. De 16.080 euro betaalde ze al terug aan de PXL. G.R. vroeg de opschorting van haar straf, maar de rechtbank stemde niet toe. “Dit zou haar onvoldoende de ernst van de feiten doen inzien”, zo vond de strafrechter. Het komt haar nu op acht maanden met volledig uitstel te staan. Om van dat uitstel te kunnen genieten, moet ze gedurende twintig uur een cursus sociale vaardigheden volgen, zich indien nodig laten begeleiden voor haar financiële situatie en geen strafbare feiten plegen. Vandaag volgt G.R. een opleiding verpleegkunde in een andere Limburgse hogeschool.
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Dirk Schautteet

  Als ietsje minder inhalig was had dit nooit het daglicht gezien. Wel goed gevonden.

 • Paul Philippaerts

  Hoe hypocriet is dit soort justitie. Volg een paar lesjes en de zaak is in orde. Er ontbreekt nog een "en nooit meer doen hoor"

 • Nils De Vriendt

  Geef ze nog een extra geldboete van hetzelfde bedrag, dan weet ze wat het is om zoveel minder te hebben. Stelen van diegene die niet hebben, een schande!

 • Tom Amonski

  G.R. moet niet vergeten een beurs aan te vragen...

 • jan sergooris

  Wat mensen allemaal doen voor een beetje luxe.