Bustes van Stevaert en Reynders in Het Stadsmus

TRADITIE EERT ALLE BURGEMEESTERS SINDS 1830

Herman Reynders en kunstenaar Gerard Moonen bij het borstbeeld.
Mine Dalemans Herman Reynders en kunstenaar Gerard Moonen bij het borstbeeld.
Al sinds 1905 laat de Stad Hasselt bustes maken van alle burgemeesters die er sinds de Belgische onafhankelijkheid in 1830 geweest zijn. Sinds dit weekend vervolledigen Steve Stevaert en Herman Reynders de collectie in het Stadsmus. "Om de burgemeesters zo herkenbaar mogelijk te maken, kreeg de buste van Steve Stevaert een rolkraagje en is het bovenste knoopje van Herman Reynders' hemd niet dicht", aldus beeldhouwer Gerard Moonen (64).

Steve Stevaert werd als succesvolle cafébaas in 1995 de eerste socialistische burgemeester van Hasselt. Hij werd populair omwille van zijn inspanningen voor de stadskas, de verbeteringen van het openbaar vervoer en zijn gekend gratis-beleid. Dat leverde hem onder meer de bijnaam 'Steve Stunt' op. Later werd hij ook minister, partijvoorzitter en gouverneur van de provincie Limburg. Omwille van privéproblemen stapte hij in het voorjaar van 2015 op 60-jarige leeftijd uit het leven. Herman Reynders (59) volgde Steve Stevaert in 2005 op als burgemeester. Later deed hij dat nog eens over toen hij zijn partijgenoot ook als gouverneur afloste. Dat is hij vandaag nog steeds.


Met de toevoeging van de bustes aan de indrukwekkende collectie, wordt een traditie voortgezet.


"Overal ter wereld krijgen regerende of ere-bewindvoerders een portret en dat is in Hasselt niet anders. Om de stadsgeschiedenis mooi te kunnen vertellen, is het wel handig dat je er een gezicht op kan plakken. We zijn tevreden dat de voormalige burgemeesters terecht een ereplaats krijgen in ons museum", zegt Nadja Vananroye (CD&V), huidig burgemeester van Hasselt. "In 1905, 75 jaar na de Belgische onafhankelijkheid, koos het Hasseltse stadsbestuur voor bustes in plaats van schilderijen. De Hasseltse beeldhouwer Emile Cantillon (1859 -1917) maakte voor die 75ste verjaardag een reeks van de eerste tien burgemeesters", gaat ze verder. Opvallend, want Cantillon kende maar twee burgemeesters bij leven. Voor de andere werken baseerde hij zich op vroege foto's of lithografische voorstellingen.

De borstbeelden van de Hasseltse oud-burgemeesters Steve Stevaert en Herman Reynders zijn klaar om te bezichtigen in het stadsmus in Hasselt.
Mine Dalemans De borstbeelden van de Hasseltse oud-burgemeesters Steve Stevaert en Herman Reynders zijn klaar om te bezichtigen in het stadsmus in Hasselt.

Spiegelzaal

Vandaag zijn de burgemeesters dus museumcollectie, maar aanvankelijk waren ze bedoeld voor het stadhuis. Pas bij de opening van het Provinciaal Museum veranderde dat. Later kwam de provinciale collectie opnieuw naar de stad en sinds de opening van het Stedelijk Museum Stellingwerff-Waerdenhof in 1982 (de voorganger van Het Stadsmus, nvdr.) staan de burgemeesters opgesteld in de spiegelzaal. "Al sinds de oprichting van het huidige stedelijke museum heten de burgemeesters de museumbezoekers welkom in de spiegelzaal. De gidsen gebruiken hun sprekende gezichten als aanknopingspunt voor ontwikkelingen in de stadsgeschiedenis", reageert Ann Delbeke, directeur van Het Stadsmus.

Gerard Moonen

Net als bij de busters van Jozef Bollen, Paul Meyers en Louis Roppe is beeldhouwer Gerard Moonen ook nu weer de maker van dienst. Hij is als kunstenaar ook de vervaardiger van de beeldengroep van Willy Vandersteen met Suske en Wiske, te vinden in winkelgalerij 'De Ware Vrienden'. Ook bij het standbeeld van Adrien de Gerlache op de Guffenslaan kan je je meteen voorstellen hoe de poolreiziger eruit gezien moet hebben. "Ik werk meestal in brons en dat deed ik nu ook weer", geeft hij aan. Zijn stijl gelijkt volgens kenners sterk op die van voorganger Cantillon.

En waar is Hilde Claes?

Wellicht vragen enkele lezers zich nu af: "Waar is Hilde Claes? Zij was toch ook burgemeester van Hasselt tussen 2009 en 2016?" Er is echter een duidelijke reden voor haar afwezigheid (en die van Vananroye). "De grote regel is dat ze pas een buste kunnen krijgen als ze niet meer politiek actief zullen worden. Daar moeten we zekerheid over hebben. Herman heeft reeds aangegeven dat we bij hem die zekerheid hebben. Hilde en Nadja moeten dus nog eventjes geduld hebben", verklaart schepen van cultuur en toerisme Karolien Mondelaers (CD&V). Wie graag de bustes wil bewonderen, kan dus vanaf heden terecht in Het Stadsmus.