Brandweer moet kraanman bevrijden uit cabine

Politie sluit centrum af voor spectaculaire reddingsactie op werf Ursulinenhof

De brandweer heeft maandagmiddag een kraanmachinist uit een stuurcabine moeten bevrijden op de werf van het Ursulinenhof in het centrum van Hasselt. Daar was de arbeider onwel geworden op 26 meter hoogte. Omdat hij niet meer op eigen houtje naar beneden kon en dringende medische hulp nodig had, kwam het 'RED team' van de brandweerzone Zuid West Limburg ter plaatse.

"We kregen eerst de melding dat een arbeider onwel geworden was, terwijl hij boven aan het werken was", legt bevelvoerder Hugo Simons van de brandweerzone uit. "Het ging dus niet om een ongeval, maar wel om een medisch probleem op een voor ons wel erg moeilijke locatie. Samen met een MUG-team en een ambulance zijn we ter plaatse gesneld. Onze mensen hebben meteen een verpleegkundige naar boven gebracht, samen met het belangrijkste materiaal voor de eerste hulp. Zo kreeg de man bovenaan toch al snel de eerste zorgen toegediend."

Het incident deed zich voor op de werf 'Ursulinenhof', waar nieuwe seniorenflats worden gebouwd naast het oude stadhuis van Hasselt. Daar waren bouwkranen opgesteld in de bouwput. De lokale politie sloot de Lombaardstraat en een deel van de omgeving af, zodat alle hulpdiensten vlot met elkaar konden samenwerken. Dat bleek nodig omdat het slachtoffer niet meer via de trappen en ladders geëvacueerd kon worden. De brandweer stelde zelfs de ladderwagen op om beter bij het slachtoffer te geraken. 

Levensnoodzakelijk

Ondertussen snelde ook het RED-team van de brandweer naar de Lombaardstraat. Dat team is gespecialiseerd in reddingsacties op grote hoogtes. In Limburg komen zulke interventies gelukkig maar zelden voor, maar maandag bleek de expertise van het team wel levensnoodzakelijk. "Onze mensen hebben met de ladderwagen van de brandweer het verdere medische materiaal en een brancard naar boven gebracht", legt bevelvoerder Simons uit. "Nadat hij boven al onderzocht was, hebben we de man vervolgens vastgegespt en met een andere kraan veilig naar beneden kunnen halen. De samenwerking tussen de hulpdiensten en het personeel op de werf verliep trouwens uitstekend. Samen hebben we het slachtoffer na een uurtje op de grond kunnen krijgen." 

De 47-jarige arbeider van Oost-Europese origine werd vervolgens met spoed en onder begeleiding van de MUG naar het Jessaziekenhuis van Hasselt overgebracht. Zijn toestand was maandagnamiddag volgens de hulpdiensten nog altijd zorgwekkend.  Rond 13.30 uur werd de omgeving rond het Ursulinenhof weer vrijgegeven. 

Het Red-team van brandweerzone Zuid West Limburg moest het slachtoffer uit de stuurcabine van de bouwkraan komen bevrijden.
Toon Royackers Het Red-team van brandweerzone Zuid West Limburg moest het slachtoffer uit de stuurcabine van de bouwkraan komen bevrijden.2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Joannes Vereecken

    Respect voor al diegenen die hieraan meewerkten om die mens te helpen!

  • Louis Deweerdt

    chapeau voor de redders