Bewakingsagent aan gemeentehuis

OPMERKELIJKE MAATREGEL NA INCIDENTEN AAN SOCIAAL LOKET

Het NAC, waarin het gemeentehuis van Houthalen-Helchteren gehuisvest is, krijgt een bewakingsagent.
Mine Dalemans Het NAC, waarin het gemeentehuis van Houthalen-Helchteren gehuisvest is, krijgt een bewakingsagent.
In Houthalen-Helchteren loop je vanaf maandag een bewakingsagent tegen het lijf aan de hoofdingang van het NAC, waar het gemeentehuis gehuisvest is. Reden: twee eerdere incidenten aan het sociaal loket waarbij het personeel zich onveilig voelde. Andere Limburgse gemeenten lopen niet meteen warm voor het idee.

In de zomer werd een medewerkster van het sociaal loket in Houthalen-Helchteren met de dood bedreigd, en recent volgende een tweede incident. Meteen genoeg voor burgemeester Alain Yzermans (sp.a) om een bewakingsagent aan de hoofdingang van het NAC te laten plaatsen. Vanaf maandag zal de agent - die jaarlijks 100.000 euro kost - de hoofdtoegang bewaken. "Het waren geen zware incidenten, maar het personeel gaf toch aan dat er iets moest gebeuren en daar zijn we meteen op ingegaan", legt Yzermans uit. Er zal voortaan ook nog maar één echte ingang zijn. "Zo kunnen er geen mensen via zij-ingangen binnenglippen en heeft de bewakingsagent het volledige overzicht." Bij het OCMW van Sint-Truiden was er na een gewelddadig incident ook al de vraag om te werken met een veiligheidsfirma. "Omdat de gewone maatregelen blijkbaar niet genoeg zijn", klonk het daar.

Verbale bedreiging

Maar niet alle gemeenten zijn gewonnen voor het idee. In Maasmechelen, Genk, Beringen, Tongeren en Hasselt hebben ze soms ook te maken met vooral verbale bedreiging bij het OCMW of het sociale loket, maar daar opteren ze eerder voor een andere aanpak. "Vorige maand werd de glazen deur van het Sociaal Huis nog ingestampt door een moeilijke bezoeker", weet OCMW-voorzitter Erik Verberne (N-VA). "Maar uiteindelijk blijft het een absolute minderheid van de klanten die voor overlast zorgt. We hebben bij de aanbouw van het pand voor subtiele maatregelen gezorgd. Zo is de balie breder dan op andere plaatsen, en geraak je niet zomaar tot bij de medewerker. Ook zijn er alarmknoppen en de maatschappelijke assistenten krijgen opleidingen voor het geval een bezoeker emotioneel reageert."


Volgens Verberne geeft het een bewakingsagent net een stigmatiserend beeld naar de bezoeker. "Je kan die dingen beter subtiel en onzichtbaar in je veiligheidssysteem verwerken. Ik vind het een raar beeld scheppen, en het legt net een onveiligheidsgevoel bloot. De maatschappelijk werker weet ook dat hij soms in contact kan komen met ontevreden mensen. Die kunnen dan een verbod opgelegd krijgen, en mogen enkel nog via de politie met ons in contact komen."

Aparte ruimte

In Genk en Tongeren zijn de gemeentelijke diensten en de OCMW-gebouwen zo ontworpen, dat je als bezoeker in een aparte ruimte moet wachten voor je bij de maatschappelijke assistent komt. "De medewerkers hebben een verborgen paniekknop onder het bureau, voor als het uit de hand moest lopen", weet Johnny Vrancken, OCMW-voorzitter in Tongeren. "Het loket is ook beschermd met kogelwerend glas." Volgens Yzermans zal de bewakingsagent op serene wijze zijn job uitoefenen. "Bewakingsagenten in winkels vindt ook niemand raar. Die mensen weten hoe ze onopvallend een oogje in het zeil moeten houden."