Bende maakt miljoenen winst met ontkleuren van mazout

De Federale Gerechtelijk Politie (FGP) in Limburg heeft woensdag in Opglabbeek een installatie voor het ontkleuren van rode huisbrandolie tot diesel in beslag genomen. Eén persoon werd aangehouden. De speurders vonden 400.000 liter ontkleurde mazout opgeslagen in tankwagens. De bende maakte zo'n tientallen miljoenen euro winst bij de verkoop van de ontkleurde diesel.

In het kader van een gerechtelijk onderzoek naar fiscale fraude en accijnsfraude voerde de FGP Limburg Financiële Criminaliteit een gecoördineerde actie uit op verschillende plaatsen in Limburg en Luik. Dit gebeurde in samenwerking met de politiezone CARMA, de diensten van Douane en Accijnzen, de sociale inspectie en de milieu-inspectie. "Het onderzoek betreft feiten van georganiseerde fiscale en accijnsfraude, meer bepaald het ontkleuren van rode huisbrandolie om deze vervolgens te kunnen verkopen als diesel", zegt de Limburgse parketwoordvoerder Anja De Schutter. "Dit gebeurde heel gestructureerd -met inzet van verscheidene rechtspersonen- met als maatschappelijke doel de uitbating van benzinestations. De op deze manier verkregen winsten bedragen tientallen miljoenen euro's. Aan welke tankstations de mazout verkocht werd, wordt nog onderzocht."

400.000 liter

Op een locatie in Opglabbeek troffen de financiële speurders een in werking zijnde ontkleuringsinstallatie aan. "Deze werd in beslag genomen en het aanwezige personeel werd gearresteerd", weet De Schutter. "Een vijfde verdachte werd voorgeleid voor de onderzoeksrechter en mocht na verhoor beschikken. Donderdag werd nog één persoon voorgeleid voor de onderzoeksrechter. Die werd aangehouden en opgesloten in de gevangenis. Op de locatie in Opglabbeek vonden de speurders ook een hoeveelheid van 400.000 liter reeds ontkleurde mazout. Een aantal luxevoertuigen en een tiental tankwagens werden in beslag genomen." Het onderzoek wordt verdergezet door de afdeling Financiële Criminaliteit van de Limburgse Federale Gerechtelijke Politie.


(JDSL)