Bedrijven laten enkel één lamp branden

Hilde Peerlings (vooraan) laat enkel nog een groene lamp in haar zaak branden.
Foto Repro Dalemans Hilde Peerlings (vooraan) laat enkel nog een groene lamp in haar zaak branden.
In de garages van groep Delorge-Peerlings gaat binnenkort het licht uit. 's Nachts zal in plaats van een helverlichte showroom enkel nog één groene lamp branden. Het bedrijf bespaart zo op jaarbasis 35.000 euro. Het initiatief krijgt meteen navolging van andere zaken.

"In de garagesector is het gangbaar om je showroom 's avonds en 's nachts uitgebreid te verlichten. Wij besloten echter om deze lichten vanaf vandaag na sluitingstijd te doven. Door als bedrijf energie uit te sparen, moeten de kerstmarkten de stekker niet uittrekken wegens een dreigend stroomtekort. Symbolisch laten we elke nacht wel één groene spot branden.Op jaarbasis zou dit een besparing zijn van bijna 56.000 kilowattuur of 34.800 euro", vertelt zaakvoerder Hilde Peerlings.

Oproep

Bij Voka Limburg waren ze meteen gewonnen voor het idee. "We roepen alle bedrijven en gemeentebesturen op om hetzelfde te doen. Dit is ecologisch en dit is economisch. Iedereen wint. Bedrijven die het wensen, kunnen bovendien een gratis energiescan laten uitvoeren via Intellisol", zegt woordvoerder Johan Grauwels. De oproep werd al dadelijk opgepikt door enkele andere zaken. Zo dooft ICT-bedrijf BKM -overbuur van de garage- de lichten, net als de kantoren van ASAP en het nieuwe gebouw van BergHOFF. "Tijdens de avondlijke workshops kunnen we de lichten niet doven. Koken in het donker is natuurlijk geen goed idee. Maar zodra de laatste persoon het gebouw verlaten heeft, gaan ook onze lichten uit", lacht Hilde Rutten.


(DMH)