20 gedetineerden wachten op plek in drugsvrije vleugel Hasselt

Psycholoog, arts en verpleegkundige helpen verslaafden afkicken

De gevangenis van Hasselt.
Belga De gevangenis van Hasselt.
In de gevangenis van Hasselt verblijven 26 gedetineerden in een speciale drugsvrije afdeling. Op de wachtlijst staan nog 20 namen. “Druggebruik blijft een probleem”, zegt Kathleen Van De Vijver, woordvoerster van het Gevangeniswezen. “Meer dan een op de drie geeft toe drugs te gebruiken in de gevangenis.”

In heel België zijn slechts twee drugsvrije vleugels voor mannelijke gedetineerden. Die in de gevangenis van Brugge, met 80 plaatsen, bestaat al meer dan 10 jaar. De andere werd in 2015 opgericht in Hasselt. 

Sinds eind 2017 loopt in Hasselt een proefprojecten rond drugverslaafde gedetineerden, gefinancierd door het ministerie van Volksgezondheid. Met een subsidie van 125.000 euro worden een verpleegkundige, een psycholoog en een arts aangeworven om het drugprobleem in kaart te brengen en gedetineerden die willen afkicken te ondersteunen.

“De gedetineerden die daar zitten, vragen zelf hulp voor hun verslaving. Daarom mogen we er wel alcohol- en drugscontroles doen, wat in de andere afdelingen bij wet verboden is. Ze krijgen ook, veel meer dan in de rest van de gevangenis, een vast dagschema. Ze eten op vaste tijden, werken en krijgen opleidingen in samenwerking met de VDAB Mannen met een veroordeling voor zedenfeiten zijn er echter niet welkom”, zegt Van de Vijver.

Psycholoog

In de afdeling in Hasselt kunnen maximaal 26 gedetineerden worden opgenomen. Op een wachtlijst staan nog eens 20 namen. De gevangenen komen uit heel Vlaanderen. 

Een cel in de gevangenis van Hasselt.
Een cel in de gevangenis van Hasselt.

Geen urinecontroles

“Onderzoek van de UGent heeft uitgewezen dat het druggebruik onder gedetineerden een probleem blijft in de gevangenissen”, aldus Kathleen Van De Vijver. “Minstens één op de drie gedetineerden geeft toe drugs te blijven gebruiken in de gevangenis.” 

“Gedetineerden geven aan drugs te nemen uit verveling, psychologische problemen, stress of druk van de gevangenisstraf … De kans dat ze hervallen wanneer er drugs circuleren, is reëel. Uiteraard zijn ze verboden, maar ze worden illegaal binnengesmokkeld, opgestuurd en verdeeld onder gedetineerden. Sinds jaren is er een samenwerking met de politie om in alle gevangenissen met drughonden maandelijks controles te doen, een aanvulling naast de reguliere penitentiaire controles en fouilles.  Maar de wetgeving beperkt de mogelijkheden in grote mate, want urinecontroles of speekseltesten mogen niet. In Nederland kan dat wel.” 

De drugs worden illegaal binnengesmokkeld of opgestuurd en verdeeld onder gedetineerden.
Photo News De drugs worden illegaal binnengesmokkeld of opgestuurd en verdeeld onder gedetineerden.3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Nancy Van Acker

    Een bijkomende vleugel drugsvrij maken gaat niet zeker

  • Michel Vanderhoydonck

    Welke partij boycot drugcontroles in gevangenissen ?

  • Andrea Dambergh

    Een drugsvrije vleugel in Hasselt en Brugge? Men zou toch hopen dat er bekwaam gevangenispersoneel is om gevangenen in de gevangenis te houden en drugs erbuiten.