“Ziekelijk jaloerse” Andy Olymph schuldig aan doodslag maar niet aan moord op zijn zwangere vriendin

Voorbedacht plan voor messteken niet bewezen

De jury van het hof van assisen in Tongeren heeft Andy Olymph (44) schuldig verklaard aan doodslag op zijn zwangere vriendin Naftaly Gorré (27). Op 28 december 2015 bracht de Surinamer de moeder van een tweeling van vier jaar oud met vijf messteken om het leven in haar Hasseltse flat. Maar dat hij daarvoor een voorbedacht plan had, kon de jury niet met zekerheid vaststellen.
Andy Olymph met voor hem zijn advocaat Jan Swennen. Links vooraan Francis Mens, advocaat van de vader van het slachtoffer.
Mine Dalemans Andy Olymph met voor hem zijn advocaat Jan Swennen. Links vooraan Francis Mens, advocaat van de vader van het slachtoffer.

“Andy Olymph had duidelijk de intentie om te doden, dat blijkt onder meer uit de ernst en de aard van de aangebrachte verwondingen en het aangewende wapen,” motiveerde de jury. Over de voorbedachtheid bleef er echter volgens de jury twijfel. “Het onderzoek heeft niet met voldoende zekerheid aangetoond dat de beschuldigde de feiten plande.”  Doodslag dus en geen moord. Dat had ook Jan Swennen, de advocaat van de Surinamer, gepleit. Hij nuanceerde het beeld van de veertiger, die de voorbije dagen steevast als jaloers en gewelddadig was omschreven. “Ruzie, slagen, ik zie daar geen politieverslagen of medische attesten van in het dossier.” Dat Naftaly zwanger was, speelde volgens Swennen wel een rol. “De hormonen gierden door haar lichaam en dan overheerst onredelijkheid. Ze wilde absoluut haar vriend Gilly, de Surinaamse kruidendokter, spreken. Net hij, de man die al onheil had gesticht binnen het gezin. Daar ging de zware discussie voor de feiten over. En dan was er ook nog de ruzie met kerst in het bijzijn van haar familie. Ze had hem ten schande gemaakt. Daardoor was hij gefrustreerd.”  Sufferd Olymph, zoals zijn familie hem had genoemd,  had volgens de raadsman geen voorbedacht plan om Naftaly te doden. “Zijn stoppen sloegen door toen ze zei dat Gilly beter was dan hij.” Swennen bleef erbij dat Olymph het mes tijdens een schermutseling afpakte van Naftaly.

Trauma voor de kinderen

Eva Hoedemakers, de advocate van de moeder, de zussen en de kinderen van het slachtoffer,  geloofde niets van de uitleg van Swennen. “Naftaly is gedood met een keukenmes, met vijf messteken. Hij zegt dat hem dit is overkomen, geloof hem niet. Hij heeft haar bewust gedood. Het was geen toeval. Hij heeft het mes gepakt en hij heeft haar frontaal aangevallen. Zij probeerde zich enkel te verweren.” De advocate benadrukte dat de dood van Naftaly een trauma veroorzaakte voor haar 7-jarige tweeling uit een vorige relatie. “Ze missen hun mama enorm en worden nu nog intens begeleid door therapeuten en psychologen. Zij zullen hun moeder nooit meer terugzien. Elke kans om samen met haar herinneringen op te bouwen, is voorgoed voorbij.”

Eva Hoedemakers, advocate van de moeder, de zussen en de voogd van de kinderen van het slachtoffer en Francis Mens, advocaat van de vader van het slachtoffer
Mine Dalemans Eva Hoedemakers, advocate van de moeder, de zussen en de voogd van de kinderen van het slachtoffer en Francis Mens, advocaat van de vader van het slachtoffer

Ziekelijk jaloers

De raadsman beschreef ‘Neffy’ als een sterke vrouw. “Ze had een positieve ingesteldheid ondanks de tegenslagen in haar leven. Ze werd verkracht op haar dertiende en stond alleen in voor de opvoeding van haar kinderen. Toch was ze vrolijk en creatief bezig met haar muziek.” Tot ze Andy leerde kennen. “Olymph was een ziekelijk jaloerse partner die Naftaly volledig probeerde te isoleren. Ze moest breken met haar verleden, hij wilde bepalen met wie ze omging”, benadrukte Hoedemakers.

Neem je verantwoordelijkheid voor de meisjes, ze hebben het recht zich hun moeder te herinneren zoals ze was

Eva Hoedemakers, advocate van de familie van het slachtoffer

Vergevingsgezind

Rond Kerstmis 2015 liepen de spanningen hoog op. “De moeder van Naftaly was getuige van de ruzies”, beschreef Hoedemakers nog. “Daarom nam ze de kleinkinderen ook mee naar Rotterdam. De beslissing die ze toen nam om haar dochter niet mee te nemen zal haar blijven achtervolgen, want ze heeft haar daarna nooit meer gezien.” De advocate verwees naar de bewonderenswaardige instelling van de familie van Naftaly . “De familie heeft hier aangegeven dat ze Andy vergeven. Maar zelf heeft hij hen nog geen spijt betuigd en als hij dat doet, doet hij het voor zichzelf. Oordeel dus niet te mild en stel hem verantwoordelijk voor zijn daden.” De raadsman richtte zich ten slotte tot Olymph zelf. “Andy, ik vraag je, neem je verantwoordelijkheid voor de meisjes. Ze hebben het recht om hun moeder te herinneren zoals ze was en niet zoals u haar wil voorstellen, als iemand die haar dood zelf heeft veroorzaakt.”

Opzettelijk en voorbedacht

Francis Mens, de advocaat van de vader en de steun en toeverlaat van het slachtoffer, vulde aan. “Die vijf messteken met een mes van 24 centimeter lang heeft hij opzettelijk toegebracht. Andy Olymph voelde dat hij de controle over Naftaly kwijt was. De ‘sufferd’ kwam terecht in een stress situatie en hij kon het niet meer aan. Op dat moment heeft hij het mes, waar de dag voordien de kalkoen nog mee versneden werd, genomen en haar doodgestoken. Hij had ermee kunnen dreigen maar neen, Naftaly moest dood.”  Een mislukte spiderman, noemde Mens de beschuldigde. “Als een spin heeft hij haar in zijn web geïsoleerd en toen ze weerloos was, heeft hij haar afgemaakt. Daarna raakte hij alleen maar verstrikt in zijn eigen web. Hij heeft nu genoeg op het balkon gestaan. Laat het doek maar vallen.”

Openbare aanklager Backx vroeg de jury Andy Olymph te veroordelen voor moord
Mine Dalemans Openbare aanklager Backx vroeg de jury Andy Olymph te veroordelen voor moord

Doodgebloed

Openbare aanklager Björn Backx vroeg de jury uitdrukkelijk om Andy Olymph te veroordelen voor moord. “Het weerloze slachtoffer heeft een minutenlange doodstrijd geleverd. De beschuldigde heeft haar laten doodbloeden”, beschreef hij. Het verhaal van Olymph dat hij niet meer wist hoe hij de messteken uitdeelde, noemde de aanklager onzin. “Een klassieker op assisen. Het gruwelijke van de feiten, dat weet hij niet meer, maar hij weet wel nog exact wat Naftaly zogezegd deed met het mes, dat ze het in haar linkerhand hield bijvoorbeeld. Het sluit aan bij wat de gerechtspsycholoog hier verklaarde, dat hij zich steeds beter wil voordoen dan hij is. Hij heeft een conflict niet opgelost met woorden maar door zijn partner te doden. Om haar tegen te houden om nog weg te gaan. Daardoor draagt hij ook de verpletterende verantwoordelijkheid dat hij twee onschuldige kinderen beroofd heeft van hun moeder”.

Ik heb spijt. Ik heb niet gewild dat ik in de bak zou belanden

Andy Olymph in zijn laatste woord

Spijt dat ik in de bak belandde

Andy Olymph drukte in zijn laatste woord zijn spijt uit, maar dan vooral voor zichzelf. “Ik heb spijt van alles wat er gebeurd is. Ik heb dit nooit zo gewild, dat ik in de bak zou belanden. Ik ben Naftaly, de kinderen en mijn familie kwijt. Verder zeg ik niets meer en laat ik het aan jullie over wat er met mij zal gebeuren.”

Op donderdag 6 december beslist de jury over de strafmaat.