'Wiskesmannen' vieren 700 jaar

NIEUWE LEDEN BLAZEN OUDSTE VERENIGING VAN HASSELT TWEEDE LEVEN IN

Repro Dalemans
Op een nieuwe editie van de zevenjaarlijkse Virga Jessefeesten is het nog even wachten, maar toch is het al feest bij de 'Broederschap Onze Lieve Vrouw Virga Jesse'. Als oudste vereniging van Hasselt viert ze dit jaar haar 700ste verjaardag. "De leden willen het Broederschap nu nieuw leven inblazen", zeggen leden Gilbert Govaerts en Daniël Lambrechts.

Geen Hasselaar die de leden van het Broederschap in zijn leven nog nooit gezien heeft. De leden, in de volksmond beter bekend als de 'Wiskesmannen', stappen elke ommegang tijdens de zevenjaarlijkse feesten mee rond het beeld van de Virga Jesse. Ze dragen daarbij een rode roede in de hand, waaraan ze hun bijnaam ontleenden. Liefhebbers van erwtensoep kennen hen ook, want het zijn de leden van de Broederschap die 's maandags na elke eerste ommegang dampende kommen warme erwtensoep uitdelen aan het publiek. Op hun volgende passage tijdens de feesten is het nog drie jaar wachten, maar toch viert het broederschap dit jaar al feest.


"Op 22 april bestaat onze vereniging officieel 700 jaar", zeggen kersverse leden Gilbert Govaerts en Daniël Lambrechts. "Vermoedelijk is het broederschap zelfs nog een tiental jaar ouder, waarmee we meer dan waarschijnlijk de oudste vereniging van Hasselt zijn. Geen sinecure, want tijdens de Franse revolutie moesten heel wat verenigingen hun activiteiten staken. Maar ook na zeven eeuwen staat het broederschap nog voor dezelfde drie opdrachten: de verering van de Virga Jesse in stand houden, zorg dragen voor de kerk en zorgen voor de armen."


Hoewel het broederschap 700 jaar bestaat, is het niet de grootste vereniging van Hasselt. "Het overgrote deel van de 67 leden en ereleden woont zelfs niet meer in de stad, maar is door de eeuwen heen uitgezworven tot ver buiten de provinciegrenzen. Bedoeling is echter om de verankering van het broederschap de volgende jaren in Hasselt wel te versterken. Samen met ons zijn er dit jaar vier nieuwe leden bij het Broederschap gekomen. In de toekomst hopen we alvast meer nieuwe en jonge Hasseltse leden aan te trekken", leggen Govaerts en Lambrechts uit. "We willen ons daarbij vooral inzetten om de noden die sommige Hasselaren hebben aan te pakken."

Repro Dalemans

Feestprogramma

Om de verjaardag de nodige luister bij te zetten, is er ook een heel feestprogramma uitgewerkt. Zo gaat er op 3 mei een concert door in de Hasseltse basiliek en loopt vanaf 4 mei een tentoonstelling rond het broederschap in het Stadsmus. Hoogtepunt is een feestelijke eucharistieviering op 31 mei in de basiliek. "Een van onze leden, Jean-François van der Straeten, heeft ten slotte een boek geschreven over onze 700-jarige geschiedenis. Dat stellen we die dag ook voor. Door het vastleggen van ons verhaal, hopen we een stuk Hasselts erfgoed te bewaren", besluiten de twee.

Borgerhoff