"We zijn die verpleegsters eeuwig dankbaar"

MEISJE ZOEKT ÉN VINDT VRIENDINNENGROEP DIE LEVEN VAN OPA REDT

De vriendinnen waren zaterdag het vrijgezellenfeest van Lien Sempels aan het vieren, toen ze aan restaurant 'La Vache Qui Suisse' zagen dat Emile Dierickx (foto onder) dringend hulp nodig had.
RV De vriendinnen waren zaterdag het vrijgezellenfeest van Lien Sempels aan het vieren, toen ze aan restaurant 'La Vache Qui Suisse' zagen dat Emile Dierickx (foto onder) dringend hulp nodig had.
Saar Vreven (17) uit Hasselt, die afgelopen weekend op zoek was naar enkele dames die het leven van haar opa gered hadden, heeft hen ook gevonden na een oproep op onze website. "De verpleegkundigen, die op vrijgezellenuitstap waren en toevallig passeerden, hebben hem hartmassage gegeven tot de ambulance er was", klinkt het.

Het was ongeveer 19.30 uur toen Emile Dierickx (80) afgelopen zaterdag plots wegdraaide in restaurant 'La Vache Qui Suisse'. "De avond was al heel leuk verlopen, toen hij plots vreemd begon te doen", vertelt Saar aangeslagen. Zij was samen met de familie iets gaan eten om de verjaardag van haar oma te vieren. "Zijn hoofd ging helemaal hangen. Iedereen sprong meteen recht en een man heeft geholpen om opa naar buiten te dragen, zodat hij wat meer zuurstof zou krijgen. Intussen werden de hulpdiensten gebeld."


Terwijl ze op de stoep aan het wachten waren, kwam er een groepje vrouwen langs. Het bleken verpleegkundigen te zijn. Toen zij hoorden wat er aan de hand was, schoten ze meteen in actie. "Ze gaven mijn opa hartmassage tot de ziekenwagen ter plaatse was", zegt Saar. "Ze praatten ook met mijn oma en mij om ons te kalmeren, want we waren helemaal in shock. Ze gaven ons zelfs hun jassen tegen de kou." Nadat de ambulance ter plaatse gekomen was, ging de oma van Saar mee met haar opa naar het ziekenhuis. De rest van de familie bleef achter in het restaurant. De verpleegkundigen vertrokken weer, want ze hadden een reservatie in een restaurant in de buurt.


Eens Emile in het ziekenhuis in goede handen was, ging Saar op zoek naar de verpleegkundigen. "Zonder hen was het waarschijnlijk slecht afgelopen", zegt ze. "We hebben heel veel geluk gehad dat zij toevallig passeerden. Ze waren met een tiental en droegen allemaal kattenoortjes. We willen hen graag onze dankbaarheid tonen."

Saar Vreven, de kleindochter van slachtoffer Emile, ging ook via Facebook op zoek naar de vrouwen die het leven van haar grootvader gered hebben.
Facebook Saar Vreven, de kleindochter van slachtoffer Emile, ging ook via Facebook op zoek naar de vrouwen die het leven van haar grootvader gered hebben.

Vrijgezellenfeestje

Nadat Saar haar verhaal gedaan had op onze website, kwam er al snel reactie. Het bleek om een groepje vrouwen te gaan die de vrijgezellendag van Lien Sempels (26) uit Leuven vierden. Zij trouwt over twee weken. "We waren met z'n twaalven op stap", doet Lien het verhaal. "Tien van ons zijn verpleegkundigen, en we werken bijna allemaal op de dienst intensieve zorgen - eentje zelfs op de spoeddienst. We zagen dan ook meteen dat het niet goed ging met die man. Hij ademde niet meer, en dus hebben we meteen het AED-toestel (dat gebruikt kan worden bij hartfalen, red.) bij de politie gehaald. Vijftien minuten later was de brandweer er, en die heeft het dan overgenomen."

RV

HLN.be

"De man van het restaurant wilde ons graag nog op een glas trakteren om ons te bedanken, maar we hadden een reservatie in een andere zaak en zijn meteen vertrokken", vervolgt Lien. "Zondagochtend las ik dan op de website van Het Laatste Nieuws dat Saar ons zocht, en daarop heb ik meteen contact opgenomen. Ik was sowieso van plan om even naar het ziekenhuis te bellen, om te horen hoe het met Emile was. En ik ben blij dat alles goed met hem gaat."

Saar heeft intussen al contact gehad met Lien, en wil de tijd nemen om haar en de vriendinnen op een gepaste manier te bedanken. Concrete afspraken zijn er nog niet. "Ik wil bij deze ook graag nog eens benadrukken hoe belangrijk het is om te kunnen reanimeren", geeft Lien nog mee. "Toen wij arriveerden, dachten enkele omstanders dat de man nog ademde, maar dat was niet zo. Als ze dat eerder geweten hadden, dan zou er ook sneller gestart kunnen zijn met de reanimatie. En dan is de kans op een goede afloop altijd groter."

Opa Emile, die getroffen werd door een niet nader genoemde hartkwaal, is intussen aan de beterhand. De dokters dachten dat ze hem 24 uur in een coma zouden moeten houden, maar dat is toch niet nodig gebleken. Hij is intussen wakker en praat alweer een beetje.