"Ongeveer 60.000 steentjes verwerkt"

HEERSENAAR (42) BOUWT SPROOKJESACHTIG WINTERLAND MET LEGO

Het wonderbaarlijke winterlandschap uit Lego van de hand van Steven Decoutere.
Mine Dalemans Het wonderbaarlijke winterlandschap uit Lego van de hand van Steven Decoutere.
Skiërs en snowboarders glijden een berg af, een treintje davert langs de rotsen, de slager en bakker zijn in de schaduw van de carrousel al helemaal in kerstsfeer, op het dorpsplein staat een gigantische kerstboom en achter het marktje begroet de kerstman zijn rendieren. Dat en nog veel meer is te zien in het sprookjesachtige winterwereldje dat Steven Decoutere (42) uit Heers binnenkort op de Lego-beurs 'Rock That Block' tentoonstelt.

Met zijn winterland combineert Steven twee grote passies van hem: Lego en winter. "De passie voor Lego was er bij Steven al als kind en kwam enkele jaren geleden weer terug toen hij de prachtige, kleurrijke kerstsetjes van de bouwstenenfabrikant ontdekte. "Ik bouwde een speciaal Lego-dorp met allerlei setjes uit mijn kindertijd. Die had ik immers al die jaren bijgehouden. Twee jaar geleden heb ik dat dorpje verkocht en zo had ik wat extra budget om iets nieuws te maken. Ik besloot om de prachtige kerstsetjes in een enorm winterland te verwerken. Ik hou sowieso enorm van de kerstsfeer. We gaan al een tiental jaar naar de kerstmarkten in Duitsland en vinden het hele gebeuren geweldig."

Mine Dalemans

Eigen ontwerp

Wie denkt dat Steven een enorme hoeveelheid aan legoblokjes moest kopen, is mis. "Via Lego Digital Designer ontwierp ik het overgrote merendeel van de huisjes zelf en zo kon ik de exacte hoeveelheid steentjes bestellen. In totaal zitten er tussen 50.000 en 60.000 stenen in mijn winterland verwerkt. Soms maakte ik ook gebruik van de kleurrijke setjes die Lego zelf elke winter verkoopt. Het is niet zo dat ik hier nu maanden aan een stuk aan heb gewerkt. Dit was eerder het werk van de lange adem, met periodes waarin ik veel ideeën had en dingen bouwde en periodes waarin de bouw wat langer stil lag."

'Rock That Block'

Juist nu op het Dusartplein 'Winterland' loopt, zal ook Steven naar de mensen komen met zijn winterland. Dat gebeurt enkele meters verder op de Lego-beurs 'Rock That Block' in de sporthal van de Topsportschool. . "Het is een knipoog naar het event", aldus de Limburger. "Het duurt wel enkele uren om de stad in en uit te pakken, maar dat doe ik met plezier", aldus het lid van het Waregemse LUG of Creators & Collectors, die om de vijf à zes weken samenkomen om ideeën uit te wisselen. "We tonen met onze beurs aan wat er allemaal mogelijk is met Lego en dat het niet alleen maar voor kinderen is. Mijn dochters Lize (12) en Lauren (14) vinden het wel allemaal geweldig. De oudste staat zelfs met een eigen setje in het junglethema op de beurs."

Geen Hawaïaans strand

Veel mensen vragen zich af of we deze zomer Steven ook met een Hawaïaans strand uit Lego op een beurs mogen verwachten. "Dat is niet de bedoeling", lacht hij. "Elke standhouder van een beurs heeft een beetje zijn specialiteit en bij mij is dat de winter. Ik wil mijn land dan nog wat uitbreiden het komende jaar en in de paasvakantie sta ik op een beurs in Waregem met de vernieuwde versie", besluit de geboren Hasselaar.


De beurs opent op vrijdag 8 december om 19 uur en loopt dan tot 22 uur. Ook zaterdag 9 december (11 uur - 20 uur) en zondag 10 december (11 uur - 17 uur) kan je het Lego-paradijs nog bewonderen.


Alle info vind je op www.rockthatblock.be.