Ga naar de mobiele website
^ Top

"Laatste geheimen opgeëist door de vlammen"

Brand in een legendarische Atmoz/Ritz: enkel de herinneringen blijven over

DJ Pat Krimson maakte van Atmoz een begrip in het Limburgse uitgaansleven.
Foto Dalemans DJ Pat Krimson maakte van Atmoz een begrip in het Limburgse uitgaansleven.
Discotheek Ritz stond er ook heel wat avonden onder de naam 'Atmoz'. En het was Hasselaar Pat Krimson (52) die van deze Atmoz een begrip in het Limburgse uitgaansleven maakte. "Sommige dingen die daar gebeurden, waren enkel bestemd om daar te gebeuren. De vlammen hebben de laatste geheimen voor altijd met zich meegenomen."

'The roof is on fire', zo klonk het maandagavond bij 'Patje' Krimson. Voor één keer niet de hit van Bloodhound Gang, maar een droevige verwijzing naar 'zijn' discotheek. "In 2013 hebben we er nog een afscheidsfeestje gegeven", herinnert de DJ, geboren als Patrick Claesen, zich. "We wisten dat het de laatste keer was dat de zaak open zou gaan, en daar heb ik het toen echt moeilijk mee gehad. Maar het werd nog een laatste geweldige party: om 10 uur 's ochtends waren er nog altijd mensen binnen. Toen werden er ook al delen van het gebouw meegenomen, zoals tegels van de muren."


Pat Krimson en Atmoz gaan samen ver terug. De bekende DJ toverde de discotheek in de jaren 90 om tot een legendarische zaak, met dank aan het principe 'happy music for happy people'. "Tussen 1996 en 2004 was het echt de bekendste club in Limburg, en waren wij een trendsetter op vlak van feestjes", klinkt het. "In 1998 kwam er met La Forza in Vosselaar een tweede dansfiliaal van Atmoz bij. Zelf ben ik in 2000 naar Ibiza verhuisd, maar toch keerde ik nog elke zaterdag terug om in de Atmoz te draaien. Die herinneringen veeg je niet zomaar van tafel... Wist je dat er zelfs 'Atmozkindjes' geboren zijn?"


Na 2004 werd het een tijdje stil rond de danstempel, maar toch herleefde Atmoz opnieuw in 2010. Party's verkochten in geen tijd uit en volwassenen beleefden er hun tweede jeugd. Maar in 2013 was het dan toch voorgoed gedaan. "Ik ben nog enkele keren langs het gebouw gereden, en heb daar toen een wildernis gezien. Dan besef je wel dat het voorbij is."


Maar het Atmozgevoel bestaat volgens Pat Krimson nog altijd. "Je hebt nog altijd het Atmoz Classics Outdoor Festival aan de IJzeren Man in Eindhoven", vertelt hij. "Daar komen toch nog altijd vierduizend mensen heen, waarmee het festival - met één podium - steevast uitverkocht is. In concertzaal de Effenaar in Eindhoven is het feestje ook nog steeds een groot succes. Ook de Atmoz-avonden bestaan nog altijd. Op 19 augustus zijn we nog naar de Versuz getrokken. Ondanks de concurrentie van Pukkelpop waren daar toch duizend mensen aanwezig. Het feest gaat dus door, al zal het nooit helemaal hetzelfde zijn."

Gekke snuiters

Pat Krimson kreeg gisteren tientallen sms'jes van vrienden van weleer, die lieten weten hoe spijtig ze het vonden dat de voormalige discotheek uitgebrand is. Zelf haalt de Hasselaar ook nog graag mooie herinneringen op. "Mijn bureau is nu in de vlammen verdwenen", klinkt het. "Maar als dat oren en ogen gehad zou hebben... Neen, dat zou niet goed geweest zijn. (lacht) Weet je, dat was het nachtleven, hé. De mensen die je er leert kennen en de gekke snuiters horen erbij. Het was ook één van de eerste clubs die acties organiseerde voor transseksuelen en drag queens. Er waren zelfs mensen uit het Franse Rijsel die naar Hasselt kwamen om te feesten. We stonden toen echt hoog aangeschreven."


Krimson blijft intussen nog altijd één van de meest geboekte artiesten van Vlaanderen, met naar verluidt nog altijd 150 shows per jaar. Maar de Atmoz, dat is nu echt voorgoed verleden tijd.Meld een bug