"Ik keek voor mij en het was te laat"

DOODRIJDER SERPIL DIKMEN ONTKENT DAT HIJ OVER DE RIJBAAN ZWALPTE

Het proces tegen Simon S. gaat op 15 november verder.
Archief Marco Mariotti Het proces tegen Simon S. gaat op 15 november verder.
Het proces tegen Simon S. is gisteren van start gegaan. In februari maaide de twintiger de Hasseltse Serpil Dikmen samen met drie andere voetgangers van het voetpad aan de Koningin Astridlaan. Enkele dagen later overleed ze aan haar verwondingen. "Ik was even afgeleid en voor ik het wist, was het gebeurd", stamelde de bestuurder uit Bilzen in de politierechtbank.

Die zaterdag 27 februari leek er geen vuiltje aan de lucht. "Ik was bezig met een verhuis. Het was drie uur in de namiddag en we wilden wat gaan eten in het centrum van Hasselt. De zon scheen, ik had wat vrolijke muziek opstaan en mijn vriendin was aan het prullen in de wagen. Daardoor raakte ik afgeleid. Door die onoplettendheid heb ik de baan gedwarst. Aan mijn linkerkant liepen mensen op de stoep en die heb ik aangereden", deed Simon S. zelf het relaas van de gebeurtenissen.


De gevolgen waren niet te overzien. Serpil Dikmen (47) werd samen met een vriendin met zware verwondingen naar het ziekenhuis in Hasselt gebracht. Omwille van schade aan de hersenen, kon ze niet meer gered worden en overleed ze enkele dagen later. Haar vriendin liep beenbreuken op, de twee andere voetgangers uit Holsbeek raakten lichtgewond.

Met hoofd op het stuur

Meteen werden er veel vragen gesteld bij het ongeval. Een getuige die achter de wagen van Simon S. reed, vertelde achteraf dat zijn voorganger over de rijbaan zwalpte. Hij beweerde ook dat de bestuurder met zijn hoofd op het stuur lag. Om hem te waarschuwen voor zijn gevaarlijk gedrag, toeterde de getuige ook een aantal keer. "Ik wil er wel even op wijzen dat de verklaringen van die man alleenstaand zijn", wierp advocaat Rowies, die de doodrijder verdedigt, tegen.


De situatie van de jonge Bilzenaar werd er niet bepaald rooskleuriger op toen bleek dat hij een positieve drugstest had afgelegd net na het ongeval. Daarom werd hij aangehouden en na een maand in voorhechtenis werd hij op 29 maart voorwaardelijk vrijgelaten.

Drugsprobleem

Simon ontkende gisteren een groot deel van de verklaringen van de getuige. "Ik lag niet met mijn hoofd op het stuur... Ik weet niet hoe het ongeval is kunnen gebeuren, plots keek ik voor mij en was het te laat. De muziek in de wagen stond luid, dus heb ik de man achter me niet horen toeteren. Wat de drugs betreft, geef ik toe dat ik de avond voordien rond 21.30 uur één of twee jointjes heb gerook. Eerder volgde ik al therapie voor mijn drugsproblematiek - ik sukkelde verder ook met cocaïne - maar die had niet het beoogde resultaat. Toch was ik op het ogenblik van het ongeval niet stoned of high." De rechter gaf aan dat de man betrapt werd met slechts een kleine hoeveelheid, meer bepaald 1,4 ng/ml. "Bij de ene heeft dat meer effect dan de andere. Uw pupillen waren verkleind en u had grote ogen, bovendien oogde u heel verward. Volgens uw achterligger was u ofwel ladderzat, ofwel stoned. Waaraan wijt u dat dan?", vroeg hij streng. De beklaagde verklaarde dat hij in shock was.

Antidepressiva

Na het ongeval ging het niet goed met Simon, die inwoont bij zijn vader. Hij probeerde na zijn vrijlating wel opnieuw aan het werk te gaan, maar liet zich vrijwillig twee maanden lang opnemen in het medisch centrum van Munsterbilzen. "Ik werd nadien met open armen ontvangen door mijn baas, maar in juni dit jaar stortte ik opnieuw in. Ik neem sindsdien antidepressiva en zal normaal gezien volgende week opnieuw aan de slag gaan, al weet ik niet of dat zal lukken", zei hij.


De rechter vroeg om de getuige opnieuw naar de politierechtbank te halen. "Dat is van zeer groot belang met oog op de tenlastelegging en de bestraffing." Dat zal gebeuren op 15 november.