"Ik ging terug op café, daar zouden ze me wel vinden"

DADER (57) VLUCHTMISDRIJF HAD 17 BIERTJES OP

De beklaagde verscheen gisteren voor de politierechter.
Birger Vandael De beklaagde verscheen gisteren voor de politierechter.
De dronken wegpiraat (57) die begin januari drie twintigers van de baan maaide aan de kerstmarkt Winterland, moest gisteren verschijnen voor de politierechtbank van Hasselt. Advocate Vanessa Penninger benadrukte dat de man geen enkel excuus zal aanhalen, maar verwees ook naar het persoonlijk leed van haar cliënt.

Op zaterdag 6 januari rond 20 uur vond de aanrijding plaats. Daarbij raakten drie twintigers uit het Gentse gewond.


"Wat een mooie uitstap naar Winterland moest zijn, is geëindigd in het ziekenhuis", aldus de advocaat van twee slachtoffers. Hij vraagt voor ieder provisioneel een schadevergoeding van 5.000 euro en de aanstelling van een deskundige.


De beklaagde deed zelf het verhaal van die dag: "Ik was vanaf twee uur met een broer op café gegaan. Doorheen de middag dronk ik zo'n zeventien pintjes en bracht ik mijn twee broers naar huis. Plots kreeg ik telefoon van een vriendin die me uitnodigde bij haar thuis. Ik vertrok naar Hasselt...."


Het vervolg is gekend. Met een verbrijzelde ruit en geen zicht aan de rechterzijde van de wagen, vluchtte de man na het ongeval. Hij werd gevonden op café met een Wodka Red Bull voor zich. "Met een bak bier in jouw buik wist je goed genoeg dat je moest maken dat je weg was. Van paniek was geen sprake", reageerde de procureur. De politierechter verweet de man ook zijn vijf eerdere veroordelingen voor dronken rijden en het gebrek aan het zoeken van begeleiding. Voor de feiten samen wordt een celstraf van één jaar gevorderd. "Een rijverbod trek je u toch niet aan", aldus de procureur. De rechter verwees naar artikel 42 waarbij men onmiddellijk zijn rijbewijs moet afgeven wegens fysieke of mentale ongeschiktheid tot rijden.


Penninger gaf aan dat haar cliënt gebroken is door de feiten en geen enkel excuus zal aanhalen. "Hij is bereid zijn straffen te ondergaan." De man blijkt echter een zware periode achter de rug te hebben. "Hij verloor twee broers, een derde broer kreeg een herseninfarct en liep zware schade op. Hij zorgde voor hem, maar werd zelf ook getroffen door een herseninfarct. Daardoor raakte hij werkonbekwaam. Omdat het risico op een nieuw herseninfarct groot is, zocht de man zijn toevlucht tot de drank", schetste Penninger het beeld van haar cliënt. "Hulp voor zijn alcoholprobleem is noodzakelijk. Daarom vraag ik om een straf onder strenge voorwaarden uit te spreken. Het lijkt me noodzakelijk dat mijn cliënt de mogelijkheid krijgt terug te gaan werken, zodat hij de slachtoffers kan vergoeden." Het vonnis volgt op 20 april.

Advocate Vanessa Penninger.
Birger Vandael Advocate Vanessa Penninger.