"Ik buig niet voor de Outlaws"

DERTIG MOTORCLUBLEDEN DUIKEN OP OP FEEST VAN BURGEMEESTER

Burgemeester Raf Terwingen (CD&V): "Ik begrijp dat ze niet tevreden zijn met mijn keuze, maar ik kan me écht niet laten intimideren."
Photo News Burgemeester Raf Terwingen (CD&V): "Ik begrijp dat ze niet tevreden zijn met mijn keuze, maar ik kan me écht niet laten intimideren."
Dertig leden van de Outlaws zijn afgelopen weekend gaan 'feesten' op de 'Rafterworkparty' van burgemeester Raf Terwingen (CD&V) in Maasmechelen. De clubleden betreuren de keuze van Terwingen om al hun clubactiviteiten te verbieden in de gemeente. "Maar ik ga mijn beleidskeuze niet aanpassen", zegt Terwingen.

Burgemeester Raf Terwingen kwam niet helemaal uit de lucht vallen toen er afgelopen vrijdag plots dertig Outlaws opdoken op de Rafterworkparty in het Sportpark in Eisden. Twee vrouwen bestelden een hoeveelheid tickets op hun eigen naam, maar de organisatie kon al snel achterhalen dat er een link was met de motorbende. Er werd preventief politie in burger opgetrommeld, en ook in de omgeving van het Sportpark was politie aanwezig voor het geval er ook Hells Angels zouden opdagen. "Toch is écht iedereen welkom op mijn feesten hoor", zegt Terwingen. "Ze hebben ook totaal geen problemen veroorzaakt. Maar ik besef ook dat die mannen niet zomaar naar dit evenement komen. Het is trouwens al de tweede keer. Alleen waren ze nu met veel meer."

Verbod op activiteiten

De Outlaws zouden niet akkoord zijn met het beleid dat Terwingen inzake motorbendes voert. De CD&V'er maakt al langer jacht op bepaalde MC's in zijn gemeente aangezien de terroritoriumstrijd tussen Outlaws, Satudarah en Hells Angels in het Maasland de spuigaten uitliep. Om die reden liet hij alle grote activiteiten van Outlaws én Satudarah verbieden op het grondgebied. In Rekem besliste burgemeester Marino Keulen van Lanaken hetzelfde met de Hells Angels. Het gaat dan over grotere party's of rondritten waar soms enkele honderden motards op afkomen. Beide groepen zijn niet opgezet met het verbod.

Ongemakkelijk

Volgens Terwingen was de sfeer een beetje ongemakkelijk, maar hebben de 350 andere gasten zich niet aan hen gestoord. "Ze zijn zelfs lang gebleven. Van 19 uur tot middernacht ongeveer. Bij het naar huis gaan heb ik iedereen beleefd gegroet en een hand gegeven. Niet iedereen lachte even vriendelijk terug, maar dat is niet erg. Ik sta ook altijd open voor een gesprek. Ik begrijp dat ze niet tevreden zijn met mijn keuze, maar ik kan me écht niet laten intimideren. Ik blijf bij mijn beleidskeuze en kan niet buigen. Ik moet dit doen voor de veiligheid van alle burgers." De president van de Outlaws wilde geen reactie kwijt.

Sinds Hells Angels in 2011 een drievoudige moord pleegden op Outlaws in Maasmechelen is de sfeer gespannen in de regio. Toch is er sindsdien geen concreet incident meer geweest in de gemeente. De Satudarah - bevriend met de Outlaws - verhuisden hun clubhuis inmiddels van Kotem naar Hasselt, waar het stadsbestuur de toestand nauwlettend in de gaten houdt. In Tongeren werd recent nog een tweede vestiging van de Outlaws ontdekt. De rivaliserende Hells Angels houden het bij hun chapters in Genk en Rekem.