“Hoe ze die messteken heeft gekregen? Geen idee”

Beschuldigde die zwangere vriendin doodsteekt, noemt steekpartij een strubbeling

Een raadsel. Zo noemde Andy Olymph (44) de moord op zijn zwangere vriendin Naftaly Gorré (27) op 28 december 2015. In hun flat op het Helbeekplein in Hasselt stak hij de jonge moeder na de zoveelste ruzie vijfmaal met een mes en sneed daarbij haar halsslagader over. “Zij stond voor me met een mes in de hand en zij wilde mij steken. Er was een strubbeling. Hoe ze die vijf messteken dan heeft gekregen? Ik weet het niet”, prevelde de Surinamer vanuit zijn rolstoel. Lopen kan hij niet, omdat hij van een balkon van de vijfde verdieping was gesprongen toen de politie hem wilde oppakken.
Assisen Tongeren 
zaak : moord op Naftaly Gorré ( foto) 
dader Andy Olymph
Mine Dalemans Assisen Tongeren zaak : moord op Naftaly Gorré ( foto) dader Andy Olymph

In 2013 woonden Andy Olymph en Naftaly Gorré (27), moeder van een tweeling van 2 jaar uit een vorige relatie, samen in Rotterdam. Daarna verhuisden ze naar Antwerpen. Om Naftaly weg te halen bij haar familie volgens getuigen, maar dat wilde Andy zelf niet gezegd hebben. Hij gaf wel toe dat hij tweemaal in de cel zat, omdat hij cocaïnebolletjes had ingeslikt om zo als drugssmokkelaar van Zuid-Amerika naar Nederland te reizen. Hij had zichzelf in de nesten gewerkt toen hij bij het kuisen van de vis in de haven per ongeluk cocaïne had weggespoeld. “Ik moest van de drugsbazen bolletjes slikken en naar Amsterdam brengen. Een keer moest ik een kilo slikken, dat kon ik niet,” beschreef hij. “Een tweede keer 1,2 kilo, ik ben toen bijna dood gegaan maar ik moest het doen om hen terug te betalen. Ik verdiende er niets aan.”

Mishandeld

Na hun verhuis naar Hasselt, waar ‘Neffy’ verpleegkunde ging studeren, liepen de spanningen in de relatie op. De jonge mama, die graag aan het werk was, veranderde en verloor haar vrolijke instelling. Ook haar passie voor muziek liet ze varen. Twee keer onderging het slachtoffer een abortus van een kind van Andy. Op het ogenblik van de feiten was ze ongeveer twee maanden zwanger. Haar jonge tweeling had ze na een zware ruzie daags na kerstmis met oma mee naar Rotterdam gestuurd. Zelf zou ze enkele dagen later ook vertrekken. Op haar Ipad had de jonge moeder de avond voor haar dood nog opgezocht  hoe ze weg kon uit haar gewelddadige relatie. ‘Drie jaar mishandeld door mijn vriend’, ‘geslagen door mijn partner’,  ‘beter geen relatie dan een slechte’, waren enkele van de zoektermen die ze intikte. Olymph bekende enkel dat hij het nummer van haar ex-man, de vader van Naftaly’s kinderen, uit haar GSM wiste. Het contact met de man kon maar beter via hem verlopen. 

Mes

Ook de contacten met Gilly, een Surinaamse kruidendokter die peter was van haar twee dochtertjes, zinde Andy niet. De relatie met hem was volgens de Surinamer met de grijs-zwarte dreadlocks ook de rechtstreekse aanleiding voor de messteken op 28 december 2015 rond negen uur ‘s ochtends. “Zij wilde een kruidenbad gaan doen bij Gilly. Ik wilde dat niet. Als je daar niet mee stopt, is het gedaan met de relatie, zei ik haar. Ga dan maar naar je moeder. Zij begon te roepen en stond met een mes in haar handen voor mij. Ze stak het dreigend omhoog en wilde mij steken in mijn borst en in mijn nek maar ik heb haar kunnen tegenhouden. Er volgde een strubbeling. Ik weet het niet zeker maar ik zal het mes dan wel uit haar handen gepakt hebben.”  Voorzitter Camille Liesens confronteerde hem met de harde realiteit. “Vijf messteken, waarbij u de halsslagader oversnijdt. Dan weet u toch dat het niet meer lang kan duren? Dat kan het slachtoffer toch niet zelf gedaan hebben?” Andy: “Ik weet het niet. Voor mij is het ondenkbaar. Dit is nooit mijn bedoeling geweest.” Volgens Olymph sliep Naftaly altijd met een mes in haar bed als ze alleen was. De avond voor de feiten hadden de twee elk in een andere kamer geslapen.

Sprong van het balkon

Na de feiten legde Andy een kussen op het gezicht van Naftaly, omdat hij niet kon kijken naar wat hij aangericht had. “Ik was in paniek en moest kalmeren. Ik heb dan reinigingsmiddel gedronken en pillen genomen. Daarna ben ik in slaap gevallen,” ging Olymph verder. De deur had hij eerst goed afgesloten en extra vastgemaakt met het kettinkje. Toen de politie om half elf ‘s avonds op de deur bonkte, schrok hij wakker en vluchtte hij op blote voeten weg. Via het balkon op de derde verdieping, etage per etage naar beneden. Hij reed met zijn Renault Clio naar zijn broer in Malle en daarna naar familie in het Nederlandse Veenendaal. Op 30 december stormde de politie daar binnen. Olymph liet het mes waar hij al dagen in de flat mee rondliep in zijn bed liggen en sprong van het balkon van de vijfde verdieping. Door de zware kwetsuren moest hij zeven operaties ondergaan en kan hij nu nog niet lopen. Aan de politie verklaarde de Surinamer dat hij tweemaal van het balkon sprong om zelfmoord te plegen. “Als u zelfmoord wil plegen dan springt u toch van een balkon. Niet zoals u. U klimt van de derde verdieping naar beneden en laat u eerst hangen van het balkon op de vijfde verdieping?” confronteerde de voorzitter Olymph nog. “ Ik weet niet of ik dat deed om mezelf dood te maken of omdat ik mezelf pijn wilde doen om wat ik allemaal gezien had. Ik was in de war,” besloot de veertiger. Tijdens de reconstructie had hij in de camera nog vergiffenis gevraagd aan de nabestaanden van Naftaly. Naar de gruwelijke politiefoto’s van het slachtoffer, met ontbloot bovenlichaam en een groot bebloed keukenmes onder haar linkerhand, keek de veertiger niet. 

Morgen komen de deskundigen aan het woord. Daarna getuigen familieleden van Naftaly Gorré en de broer van Andy Olymph. 

Assisen Tongeren 
zaak : moord op Naftaly Gorré ( foto) 
dader Andy Olymph
Mine Dalemans Assisen Tongeren zaak : moord op Naftaly Gorré ( foto) dader Andy Olymph