"Hier hebben we altijd voor gevreesd"

DAKWERKER (33) LAAT DRIE ZOONTJES ACHTER NA DODELIJKE VAL

Jo Tondeur en twee van zijn zonen. Rechts zijn nieuwe vriendin Chloé, waar hij sinds enkele maanden een derde zoon mee heeft.
Marco Mariotti Jo Tondeur en twee van zijn zonen. Rechts zijn nieuwe vriendin Chloé, waar hij sinds enkele maanden een derde zoon mee heeft.
De 33-jarige Jo Tondeur uit Bilzen is zaterdagvoormiddag verongelukt toen hij op een dak isolatie plaatste. "Hier hebben we altijd voor gevreesd", klinkt het bij zijn vriendin en familie. Enkele maanden geleden werd hij nog voor de derde keer papa.

In Beverst op Holt is zaterdag Jo Tondeur om het leven gekomen toen hij van het dak viel. De dakwerker was samen met een collega isolatie aan het plaatsen toen het plots misliep. "We weten niet héél zeker wat er gebeurd is, maar de collega die er bij was, vertelde dat hij Jo even hoorde vloeken toen hij kleine stukjes isolatie in zijn ogen kreeg", vertelt Maarten Ramaekers die samen met Jo een bedrijf runt. "Mogelijk heeft hij zich nadien mispakt en hij is zo naar beneden gevallen. De collega heeft het zelf niet zien gebeuren, maar hoorde plots een doffe klap. Hij dacht dat er een isolatieplaat naar onder was gevallen, maar toen hij naar beneden keek zag hij Jo roerloos liggen." De hulpdiensten snelden ter plaatse, en de reanimatie werd ingezet, maar Jo bleek op slag dood. Hij liep fatale verwondingen op aan het hoofd.

Tondeur viel van dit huis in Beverst op Holt.
TONY VAN GALEN Tondeur viel van dit huis in Beverst op Holt.

Al tien jaar dakwerker

Jo was intussen bijna drie jaar samen met zijn vriendin Chloé Neyens. Zij beviel dit jaar nog van hun zoontje Charlie. "Enkele maanden oud is het jongetje nog maar. We begrijpen niet hoe het is kunnen gebeuren, en zijn kapot van verdriet. De wereld lag aan zijn voeten, en hij keek uit naar een prachtige toekomst met zijn gezinnetje", zegt zijn zus Elke, die altijd fier is geweest op haar broer. "Je weet dat het een gevaarlijke job is, en je denkt al eens aan de gevaren, maar je hoopt nooit dat het gebeurt. Hier hebben we altijd voor gevreesd." Jo was al meer dan tien jaar dakwerker en werkte fulltime voor een firma. Maar na zijn uren kluste hij nog verder in bijberoep samen met Maarten Ramaekers. "Drie jaar werkten we nu samen. Ik zou dit weekend eigenlijk op dat dak hebben gestaan, maar ik moest naar een vrijgezellenfeest. Jo zei me dat hij wel zou overnemen. Niet te geloven dat dit nu gebeurt. Het is ongelooflijk veel pech."

Gezond leven

Sinds kort wilde Jo ook gezonder leven en ontdekte HerbaLife waar hij in korte tijd veel indruk maakte op zijn teamgenoten. "Ik kende hem nog maar een half jaar, maar het voelde als een eeuwigheid", vertelt medecoach én vriend Stephen Detrez.


"Jo kon mensen enorm goed motiveren. Hij was zelf zo goed bezig, en ging overal 100 procent voor. Zo'n lieve en goede man. We hadden pas nog tickets besteld voor het optreden van rapper Kendrick Lamar dat we samen zouden gaan zien. We kunnen het gewoon niet geloven." Jo laat naast zijn vriendin en drie zoontjes, ook zijn ouders en zus na. Donderdag vindt de avondwake plaats in de Sint-Martinuskerk in Kinrooi om 19 uur. Vrijdag wordt hij gecremeerd in Weert.