Textielcollectie door mensen met beperking

GROEP UBUNTU PAKT UIT MET MODELABEL 'AMILI HAHA'

Lindsy, begeleidster Annemie en Mieke tonen alvast hun favoriete creaties.
Henk Deleu Lindsy, begeleidster Annemie en Mieke tonen alvast hun favoriete creaties.
Op 22 en 23 september wordt in het Texture Museum in Kortrijk de allereerste collectie voorgesteld van het merk Amili Haha. De vijf ontwerpers achter deze collectie zijn vijf mensen met een mentale beperking die bij Groep Unbuntu hun creativiteit de vrije loop kunnen laten. "We hopen dat we een aantal stukken in de rekken krijgen", zegt Annemie Depaepe, die de vijf begeleidt.

Ubuntu Groep is een organisatie die mensen met een beperking ondersteunt. In de kunstwerkplaats De Zandberg in Harelbeke kunnen ze kunstenaars met een verstandelijke beperking hun artistiek talent maximum ontplooien. "Schilderen, tekenen, fotograferen, dansen, muziek maken, gedichten schrijven,... het kan hier allemaal", zegt begeleidster Annemie Depaepe.


En er is ook een afdeling textiel. "Sinds 2005 ontwerpen we stoffen", legt Annemie uit. "We starten met bestaande stoffen, maar maken er ons eigen ontwerp van, door ze te bedrukken, te bestikken, of ons eigen ontwerp erop te laten borduren. Nu en dan krijgen we eens een opdracht binnen. Toneelgroepen vragen ons om hun toneelkostuums te maken, of dames vragen ons een originele jurk voor hen te maken. Zulke opdrachten doet iedereen hier het liefst. Vandaar dat het idee kwam om met een eigen label te starten, zodat we niet alleen hier in ons atelier dingen maken, maar ook met onze creaties naar buiten kunnen komen."

Mieke werkt vol concentratie aan één van de kleedjes die ze mee hielp maken.
Henk Deleu Mieke werkt vol concentratie aan één van de kleedjes die ze mee hielp maken.

Grote kraag

Vijf ontwerpers, Thomas Baert, Mieke Vanhessche, Lindsy Mervylde, Hannes Vandenbroucke en Hadewijch Herman, sloegen de handen in elkaar en ze maakten een heuse modecollectie van zo'n 20 stuks.


"Deze jas is mijn favoriete stuk uit onze collectie", vertelt Lindsy trots. "Ik vond het belangrijk dat de jas een grote kraag zou hebben, waarin je je helemaal kan induffelen. Ik heb de jas volledig bestikt, waardoor de stof ook echt uniek is."


Mieke is dan weer vooral fan van de trouwjurk die ze aan het maken is -want zoals bij de grote ontwerpers telt ook deze collectie uiteraard 'bruidsmode'. "Hij is nog niet helemaal af, maar ik heb 'm gemaakt zoals deze rode jurk."


"Mieke gebruikt een bepaalde stof waar ze haar ontwerp op stikt, en als je die stof wast, lost die op. Daardoor hou je enkel nog het stiksel over, en dat ziet er wat uit als kant", zegt Annemie. "De jurk zelf is in zachtroze en daarboven komt dan die zwarte kant", vertelt Mieke. "Ik ben daar een half jaar mee bezig geweest."

Lindsy is trots op haar werk aan de stikmachine.
Henk Deleu Lindsy is trots op haar werk aan de stikmachine.

Op de catwalk

Op 22 en 23 september wordt in het Texture Museum in Kortrijk de allereerste collectie voorgesteld van het merk Amili Haha. Mieke ligt er nu al nachten wakker van. "Ik ben daar zó mee bezig. Na de trouwmode gaan wij dan ook op de catwalk moeten wandelen. Ik heb dat nog nooit gedaan... En ik heb ook stress omdat ik wil dat de mensen onze collectie mooi vinden."


Het is alvast de bedoeling dat er een paar stuks in de winkels komen. "Er zitten zeker enkele stuks tussen die draagbaar genoeg zijn om in de winkels te kunnen belanden", zegt Annemie. "Of mensen daarvoor open zouden staan, om een kledingstuk te kopen dat door mensen met een beperking is gemaakt? We krijgen nu toch ook nu en dan opdrachten binnen, dus we denken van wel." Het is alvast de bedoeling dat er na deze collectie, nog een collectie komt. "Maar daarvoor gaan we crowdfunden", zegt Annemie. "Want daar hebben we zo'n 3.000 euro voor nodig."

De afgewerkte stukken worden netjes opgehangen.
Henk Deleu De afgewerkte stukken worden netjes opgehangen.