Perceel wordt ingekleurd als ‘natuurgebied’, bedrijf is akkoord om plannen voor ontsluitingsweg op te bergen

Peter Silverans en Herwig Callewier van Beltrami, op een archiefbeeld toen een onderzoek had uitgewezen dat er zich heel waardevolle natuur had ontwikkeld. “We willen niet het imago krijgen dat we tégen de natuur zijn."
Henk Deleu Peter Silverans en Herwig Callewier van Beltrami, op een archiefbeeld toen een onderzoek had uitgewezen dat er zich heel waardevolle natuur had ontwikkeld. “We willen niet het imago krijgen dat we tégen de natuur zijn."
Er loopt nog tot en met 11 maart een openbaar onderzoek naar het Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) ‘Natuurgebied Harelbeke Zuid’. Het plangebied omvat het voormalige kasteelpark langs de Spoorwegstraat in het industriegebied Harelbeke–Zuid. 

De zone, die nu ingekleurd is als park, wordt natuurgebied. Het gaat om een perceel van 2 hectare dat Beltrami-zaakvoerder Herwig Callewier tien jaar geleden kocht met het idee er ooit een ontsluitingsweg aan te leggen. “De natuur is daar 30 jaar ongestoord haar gang kunnen gaan”, legt schepen David Vandekerckhove (Groen) uit. “In die tijd hebben er zich heel waardevolle bomen, bloemen en planten ontwikkeld. Zo waardevol, dat we die wilden beschermen. Daarom is beslist om het park niet om te zetten in industrie-, maar in natuurgebied.”

Het dossier ligt ter inzage in het stadhuis, en tot 11 maart kan er bezwaar ingediend worden. “Al verwacht ik geen bezwaren”, zegt Vandekerckhove. “We hebben het plan opgesteld in nauw overleg met de eigenaar. Zijn plannen om er een ontsluitingsweg te realiseren, worden onmogelijk gemaakt. Meneer Callewier is echter van mening dat het bedrijfsleven ook een maatschappelijke rol heeft in het milieu- en klimaatverhaal, en is bereid die opoffering te maken. We zijn daar uiteraard heel tevreden mee.”

De natuur kon 30 jaar langjaren ongestoord haar gang gaan in het voormalige kasteelpark.
Henk Deleu De natuur kon 30 jaar langjaren ongestoord haar gang gaan in het voormalige kasteelpark.
De zone, die nu ingekleurd is als park, wordt natuurgebied.
Henk Deleu De zone, die nu ingekleurd is als park, wordt natuurgebied.1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Eddy Naert

    Prachtig initiatief van zaakvoerder.