Milde straf voor twintiger die Sander Prat doodreed

Simon D., een 24-jarige student uit Wielsbeke, heeft van de politierechter in Kortrijk één maand rijverbod en een boete van 900 euro gekregen voor zijn betrokkenheid bij het ongeval dat vorig jaar in Ingelmunster het leven kostte aan fietser Sander Prat (17) uit Hulste. De man werd gestraft, omdat hij reed onder invloed van alcohol, maar niet voor het ongeval zelf.

Op weg naar huis na een namiddagje Koppenbergcross keerde Sander Prat (17) vorig jaar op 1 november, samen met zijn broer Steven (20), terug naar huis. Tijdens de rit van het station in Ingelmunster naar Hulste dwarste Sander met zijn fiets de pikdonkere Kanaalweg. Voor de ogen van zijn broer werd hij gegrepen door de Audi van Simon D. uit Wielsbeke. Uit onderzoek bleek dat D. net iets te veel had gedronken om nog achter het stuur te mogen kruipen. Hij reed ook te snel: 115 kilometer per uur waar 90 mocht. De rechter volgde echter de argumentatie van zijn advocate. Die pleitte dat haar cliënt de fietsers pas op het allerlaatste moment kon opmerken. "Het was pikdonker en de fietsen waren vooraan niet verlicht."


In het vonnis heeft de rechter het over de vermijdbaarheid van het ongeval. "Het ontbreken van fietsverlichting vooraan, de slechte openbare verlichting op de plaats van het ongeval en het feit dat de beklaagde met zijn dimlichten reed, zijn elementen die het opmerken van de twee fietsers bijzonder bemoeilijkten." Simon D. werd vrijgesproken voor het ongeval. Het feit dat hij reed onder invloed leverde hem wel een (milde) straf op. "Verbazingwekkend mild zelfs", bedenkt Kaatje Naessens, de mama van Sander. "Voor ons hoefde een strenge straf niet, integendeel. Maar blijkbaar is de aanrijder zelfs niet veroordeeld voor de overdreven snelheid, toch een onweerlegbaar element in het dossier. Dat begrijpen we niet goed."


De vrouw ontmoette Simon D. na het ongeval één keer. "Omdat ik hem eens wou zien", zegt ze. "Mijn man en kinderen hadden die behoefte niet. We hebben een gesprek gehad. Dat volstaat voor mij. Ik hoop alleen dat Simon hier lessen uit trekt en beseft dat drinken en rijden geen goeie combinatie is. Wij hebben immers wel het gevoel dat het ongeval te vermijden was", besluit de vrouw. (VHS)