Dieven maken gat in muur en beroven antiekzaak

DADERS NEMEN VOOR TIENDUIZENDEN EURO'S SPULLEN MEE BIJ BENNY STEEN

Deze pendule Napoleon 3 is enkele duizenden euro's waard.
Alexander Haezebrouck Deze pendule Napoleon 3 is enkele duizenden euro's waard.
Dieven hebben donderdagnacht een gat gemaakt in de bakstenen muur van de antiekwinkel van Benny Steen (54) langs de Deerlijksestraat in Harelbeke. "Ze hebben voor tienduizenden euro's aan materiaal mee", zucht de zaakvoerder. "Ik vrees dat het om een diefstal op bestelling gaat."

Antiquair Benny Steen (54), die zijn zaak heeft langs de Deerlijksestraat in Harelbeke, merkte de diefstal gisterenmorgen op. "Ik kwam aan rond 10.30 uur", vertelt het slachtoffer. "Tot mijn grote verbazing zag ik achteraan de zaak een groot gat door de bakstenen muur én de houten binnenmuur. Hoe ze die dubbele bakstenen muur hebben kapotgeslagen, is mij een raadsel. Ze moeten ruim hun tijd genomen hebben om binnen te geraken. Door dat gat hebben ze een twintigtal erg waardevolle klokken en beelden meegenomen. Het moeten stoere mannen geweest zijn, want veel van die zaken wegen enorm veel."

Ook dit bronzen werk, eveneens duizenden euro's waard, werd gestolen.
Alexander Haezebrouck Ook dit bronzen werk, eveneens duizenden euro's waard, werd gestolen.

Op verkenning gekomen

Volgens Benny wisten de inbrekers goed waar ze naar op zoek waren. "Ze hebben alleen erg waardevolle zaken meegenomen", vertelt de antiquair. "Volgens mij moeten ze eerder op verkenning zijn gekomen. Ik heb camera's hangen in de winkel, maar ik kan de beelden pas morgen (vandaag, red.) bekijken. Hopelijk valt er iets op te zien, want het was donker."


Wellicht sleurden de dieven hun buit de berm op, over de spoorwegen. "Volgens de politie stond hun auto wellicht geparkeerd aan frituur Frietstop, vlak bij het politiekantoor."

De dieven maakten een gat in de bakstenen muur.
Alexander Haezebrouck De dieven maakten een gat in de bakstenen muur.

Op bestelling

De inbraak is een zware dobber voor antiquair Benny Steen. "Deze mensen beroven me. De zaak is mijn levenswerk", vertelt de man. "Ik doe dit al 35 jaar. Je start klein en gaandeweg begin je te groeien. Eens je je weg hebt gevonden en een aantal waardevolle stukken in je bezit hebt, komen ze die stelen. Echt triestig vind ik dat. Ik hoop dat de dieven niet meteen weten wat ze met die stukken moeten aanvangen en ze gaan aanbieden bij andere antiekzaken. Ik ben alle collega's al foto's aan het sturen van de gestolen goederen. Eerlijke antiquairs zullen wel snel alarm slaan, want zij hebben snel door dat het om waardevolle stukken gaat. Maar eerlijk? Ik vrees dat dit eerder een diefstal op bestelling was."

Oproep naar getuigen

Benny doet een oproep naar de mensen die in de nacht van donderdag op vrijdag iets verdacht zouden gezien hebben ter hoogte van de antiekwinkel. De politie en het labo kwamen gisterenmorgen ter plaatse, maar van de daders is nog geen enkel spoor.