Brusselmans viert 75ste boek en zestigste verjaardag in Harelbeke

Herman Brusselmans heeft een aparte uitleg voor zijn komst naar Harelbeke. "De beste bibiothecaris woont hier". Hij doelt op Jan Van Herreweghe.
Foto Xavier Coppens Herman Brusselmans heeft een aparte uitleg voor zijn komst naar Harelbeke. "De beste bibiothecaris woont hier". Hij doelt op Jan Van Herreweghe.
HARELBEKE - Waarom wil schrijver Herman Brusselmans hoegenaamd zijn zestigste verjaardag vieren in Harelbeke? "Velen hebben het zich afgevraagd, maar het antwoord is eenvoudig. In Harelbeke hebben ze de beste bibliothecaris van het land."

Zo vertrouwde Brusselmans het publiek toe dat in groten getale was afgezakt om de lezing die hij gaf voor zijn 60ste verjaardag en zijn 75ste boek bij te wonen. "De aandacht die ik deze week krijg voor mijn zestigste verjaardag doet deugd. Het is voor mij de week van de dankbaarheid."


En voor de gelegenheid las Brusselmans zijn tekst 'Lang leve de bib' voor, in zijn gekende, grofgebekte en autobiografische stijl. Het werd deels een lofzang voor bibliothecaris Jan Van Herreweghe. "Nadat ik zijn eerste roman 'Prachtige ogen' in 1984, trok ik mijn stoute schoenen aan en klopte op een zondag thuis aan bij Brusselmans. Ik beloofde hem dat ik hem zou uitnodigen in Harelbeke. Twee jaar later is het mij gelukt. Ondanks de zwartgalligheid van Brusselmans, toch is er altijd een sprankeltje hoop naar de volgende dag, naar zijn nieuw boek", vertelde Van Herregweghe aan de enkele honderden aanwezigen. Christian Ongenaert en Caroline Staelens uit Kuurne zijn al dertig jaar fan van Brusselmans. "En sinds kort onze drie zonen ook." De tentoonstelling rond Brusselmans loopt nog tot 31 oktober in de bibliotheek. (XCR)