"Blij dat opa nog altijd niet vergeten is"

KLEINDOCHTERS WONEN EERBETOON BIJ VAN SOLDAAT DIE HONDERD JAAR GELEDEN OVERLEED

Van links naar rechts zien we Bart Seynaeve (heemkundige kring De Meiboom) met de nabestaanden van Richard Price: Lesley Lilley , Philip Lilley (midden) en Cheryl Price. Ze staan bij het graf van Richard Price.
Foto's Deleu Van links naar rechts zien we Bart Seynaeve (heemkundige kring De Meiboom) met de nabestaanden van Richard Price: Lesley Lilley , Philip Lilley (midden) en Cheryl Price. Ze staan bij het graf van Richard Price.
Op de New British Cemetery in Harelbeke werd gisteren een plechtigheid gehouden voor soldaat Richard Price, die precies honderd jaar geleden overleed in Gullegem. Zijn kleinkinderen Cheryl en Lesley woonden de plechtigheid bij. "Het betekent veel voor ons dat onze grootvader na al die tijd nog niet vergeten is."

Twee jaar na het uitbreken van de oorlog ging Richard Price bij het leger. In november 1916 moet hij afscheid nemen van zijn echtgenote Eleanor en zijn twee kinderen Gladys (3) en Richard (1). "Waarom Richard besloten heeft in het leger te stappen, weten we niet", zegt Bart Seynaeve van de heemkundige kring De Meiboom, die het verhaal van Richard wist te reconstrueren.

Infectie

"In die tijd waren daar verschillende redenen voor: mannen waren op zoek naar avontuur, ze voelden zich moreel verplicht omdat iemand uit hun omgeving gesneuveld was, ze kozen met het leger ook voor een zeker inkomen,... In elk geval moet Richard vastberaden geweest zijn om als vader van twee jonge kinderen zijn leven op het spel te zetten." Richard raakte zwaargewond in de aanval op Polygone Bos op 16 augustus 1917. "Hij had een of meerdere schotwonden in zijn dijbeen en raakte niet meer terug naar de Britse loopgraven", weet Seynaeve. "Hij werd meegenomen door de Duitsers, die in Gullegem in het klooster en door plaatsgebrek ook in de kerk een veldhospitaal hadden ingericht. Richard heeft toen een laatste brief geschreven naar Eleanor om te vertellen dat hij zwaargewond was en dat de Duitsers hem naar Gullegem hadden overgebracht. Op 21 augustus is hij uiteindelijk overleden, vermoedelijk nadat zijn wonden geïnfecteerd waren geraakt."

Herdenking

Richard was een van negen soldaten die op het Duitse kerkhof van Gullegem begraven lagen en die daarna verplaatst werden naar het New British Cemetery in Harelbeke, om er tussen hun landgenoten een laatste rustplaats te krijgen.


"Richard was de enige van die negen met familie die nog in leven is", gaat Seynaeve verder. "Veel soldaten zijn namelijk gestorven nog voor ze vader werden. Dankzij de info die we met de heemkundige kring hadden verzameld en zijn brieven die zijn familie al die tijd had bewaard, zijn we erin geslaagd het levensverhaal van Richard Price te reconstrueren. Nu het precies honderd jaar geleden is dat hij gesneuveld is, was een herdenking op zijn plaats. We herdenken echter niet alleen Richard: hij staat symbool voor alle leeftijdsgenoten die hun leven hebben gegeven voor onze toekomst." In 1968 zijn zijn zoon en dochter samen met hun moeder Eleanor al eens naar Harelbeke gereisd om er het graf te bezoeken. "Maar onze grootmoeder is nooit verder geraakt dan de ingang van het kerkhof", weten kleindochters Cheryl en Lesley. "In die tijd was een reis naar Harelbeke nochtans niet evident, maar grootmoeder werd overmand door verdriet en is nooit naar zijn graf durven wandelen. Drie jaar geleden zijn wij voor het eerst naar hier gekomen, maar het betekent veel voor ons dat we hier kunnen zijn op deze speciale dag en dat onze grootvader nog niet vergeten is."